Bocuse d’Or: a téma a magyar burgonya

Szerző: | 2022.02.01 | Bocuse d'Or, Hírek

Az egymással versenyző 19 csapatnak egy magyar krumplifajtát is fel kell használnia március 23–24-án Budapesten az európai döntőn. A hústéma kötelező eleme a túró és a tejföl.

A burgonyának egyértelműen felismerhetőnek kell lennie a zsűri elé tálalt fogások látványában és ízében egyaránt. A séfek három, az Alföldön termesztett fajtából választhatnak, amelyek: az alacsony szénhidráttartalmú Coronada, a salátákhoz való Anushka, valamint a sütésre, sült krumplinak legalkalmasabb Madison. A szezonális hozzávalókat a csapatoknak tavaszi zöldségételként kell elkészíteniük, a fogásban az állati fehérje csak tyúktojás és tejtermékek lehet.

Azt már tavaly év végén bejelentették a szervezők, hogy a húsételek alapanyagaként az őzhúst, mint a magyar konyha egyik jellemzőjét választották. A hústéma egyik kötelező alapanyaga a túró.

„A túró izgalmas alapanyag, sok arca van, a nap bármely részében, bármely étkezés során bevethető. Emellett nagyon magyar alapanyag, az a verziója, amit mi ismerünk, nincs is máshol a világon. Igazából nem is létezik olyan fordítása, ami pontosan illene rá, hiszen a cottage cheese is mást jelent. A túró nemesen egyszerű, mégis ezerarcú. Nekünk, magyaroknak teljesen a mindennapjaink része, egy külföldi séfnek azonban szinte egzotikum is lehet, ami igazi kihívás. De ha kihívás, akkor is rengeteg lehetőséget rejt. Minden műfajban bevethető, imádom, és nagyon kíváncsi vagyok, a többi európia csapat mit hoz ki belőle.” – mondta a magyar csapat elnöke, Szulló Szabina.

A hústéma másik kötelező alapanyag a tejföl.

„A tejföllel hasonló a helyzet, mint a túróval, bár az általunk ismert és használt tejföl a világ más konyháiban is megtalálható. – folytatja Szabina – A francia créme fraiche tulajdonképpen állagban és ízben is majdnem ugyanaz. A tejföl savassága nagyon jól ellensúlyozza az étel zsírosságát, gyakori, hogy mártásokat savasítunk vele. A magyar konyhában nagyon népszerűek a főzelékek, ezeket is tejföllel habarjuk vagy sűrítjük. A tejfölnek mindenképp van helye a csúcsgasztronómiában, az oroszok például imádják blinivel és kaviárral fogyasztani, míg mi a Stand étteremben a lángosunkhoz kínáljuk.”

Magyarországot idén a Michelin-csillagos Stand étterem sous-chef-je, Dalnoki Bence, illetve junior séfje, a debreceni Ikonból, Nyikos Patrik képviseli. A csapatot Széll Tamás készíti fel.

„Ezzel kelek, ezzel fekszem, folyamatosan ezen jár a fejem. Mindent emögé rendeltem. Egyébként is jellemző rám, hogy ha valamibe belekezdek, akkor teljes gőzzel arra fókuszálok, de ez a verseny csak hatványozta ezt.” – mondta Dalnoki Bence a felkészülésről.