Bor és művészet Gyöngyösön

Szerző: | 2016.05.24 | Italsor

Gyöngyös emblematikus épülete, a Borpalota 110 éves jubileumát ünnepelte május 20-án az épületben ma működő Dubicz Borászat.

Az elmúlt évszázad történelmi és gazdasági viharainak történetét mutatták be a pince falai között nyílt kiállítás keretében, ahol kiderült: a bor és a művészet sosem állt távol egymástól. A borászat kóstolótermében Bér Rudolf (Rudino) Barcsay-díjas festőművész kamara-kiállítását tekintette meg a közönség, a sokrétű és különböző karakterű Dubicz borokat kóstolva a látogatók egy játék keretében párosíthatták a festményeket a borokkal.

A jó bor alapja a minőségi szőlő, ezért a vendégek a pincetúrát követően egy piknik hangulatú szőlősétát tehettek a Mátra lankáin. A koranyári hangulatú este során az Artisjus-díjas Jónás Vera Experiment zenéje töltötte be a 110 éves épület falait.

 

Kőzetektől Frízig

dubicz1A Dubicz család 2003 óta tulajdonosa a Borpalota Borászatnak, és fő feladatának tekintette a nagy múltú pince modernizálását és kiváló minőségű mátrai borok készítését. A borászatot az elmúlt 12 évben a legmodernebb borászati technológiával szerelték fel, és nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy boraik magas minőségű, saját szőlőből készüljenek, ezért folyamatosan vásároltak szőlőültetvényeket, a régi, rossz minőségű szőlőket pedig újratelepítik.

2016-ban elérkezettnek látták az időt, hogy saját nevüket adják  boraikhoz, így a jövőben Dubicz Borászat és Szőlőbirtok néven jelennek meg a közönség előtt.

Az alap termékcsalád a túrázók, kirándulók kedvence is lehet, ezért címkéjén a Mátra kőzetei, fái jelennek meg túrajelekkel megjelölve. Jó ár-érték arányú friss, illatos, gyümölcsös, reduktív borok kerülnek ebbe a kategóriába, jellemzően Irsai Olivér, olaszrizling, muscat ottonel, rosé, lékfrankos, cabernet franc és merlot alkotja a termékkínálatot.

A Kékestető csúcsának 1014 métere pedig a  prémium kategóriás boraik jelzésében jelenik meg,  az elmúlt években savignon blanc, szürkebarát, olaszrizling kapott 1014 minősítést.

Az egyedi, megismételhetetlen és különleges borok pedig FRÍZ néven kerülnek forgalomba, ez legutóbb 2008-ban sikerült, amikor a hárslevelűt novemberben töppedt szemekkel szüretelték.