Bor, mámor, Bénye

Szerző: | 2023.07.25 | Hírek

Augusztus 10–13. között ismét felbolydul Erdőbénye: kiváló helyi borokkal, változatos programokkal és impozáns gasztrokiállítókkal rendezik meg a Bor, mámor, Bénye fesztivált Tokaj-Hegyalja szívében. A kevesebb mint ezer lakost számláló településen négy napon keresztül összesen 16 borászat várja nyitott pinceajtókkal a kikapcsolódni vágyókat – korosztálytól függetlenül.

Az esemény közel 15 éve töretlen lelkesedéssel, ugyanazon ambíciók mellett kerül megrendezésre. A cél, a természet ölelésében néhány napra kiszakítani a vendégeket a rohanó világból; amelyet minden borászat kicsit a saját stílusában, a maga arcára formálva igyekszik megtenni. Lesz például irodalmi előadással (Ábrahám), tematikus kóstoló (SanzonTokaj), furmintelőadás (Préselő), impozáns muzeális borkóstoló (Vayi), terepjárós dűlőtúra (Bardon) vagy éppen kertmozi (Komán), de ha valaki legszívesebben csak halk zene mellett, egy pokrócra heverve szeretne belefeledkezni a semmittevésbe, szintén jó helyen jár (Jakab, Karádi-Berger). A programkavalkádon túl a rendezvény különleges báját adja, hogy a borokat közvetlenül a borász tölti a poharakba, így biztosítva páratlan lehetőséget a vendégeknek, hogy mindent megtudjanak a hegyaljai borokról és a mögöttük álló sokszínű emberi történetekről.

A borok melletti finom falatokról olyan országszerte is jól csengő nevek gondoskodnak majd, mint például az encsi Anyukám Mondta (Béres), az egri Macok (Paunoch), a fővárosi KicsiZsó (Csite), a helyi Kúria Bisztró (Budaházy-Fekete Kúria) vagy éppen a tokaji Fakapu (Vinito), de számos borászat (Illés) készül házikoszttal is. Az ínyencségek kedvelőit specialty kávék, fagyi és sütemények (Gonda) kényeztetik.

A fényszennyezéstől mentes éjszakai égbolt alatt hagyományosan idén is különböző koncertek szórakoztatják a közönséget: fellép Hesz Ádám, a Swing a la Django, Tóth Viktor dzsesszzenész, Jumping Matt & His Combo, Petruska, a K-Moringa és még sokan mások. Vasárnap borvásár és egy bortörténeti előadás zárja a fesztivált.

A teljes programlista elérhető a Bor, mámor, Bénye fesztivál weboldalán és Facebook oldalán.

Akik idén várják a közönséget:

Ábrahám Pince
Bardon Borászat
Béres Szőlőbirtok és Pincészet
Budaházy-Fekete Kúria Borászat
Csite Családi Birtok
Gonda Borászat
Illés Pince
Jakab Pince
Karádi-Berger Borászat
Kerékgyártó Pince
Komán Borbirtok
Paunoch Birtok
Préselő Pincészet
SanzonTokaj
Vayi Borászat
Vinito Borászat
____________________________________________
Képek: Bor, Mámor, Bénye Egyesület