Bor, mámor… Bényén

Szerző: | 2015.07.24 | Események, Hírek

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Bor, mámor… Bénye fesztivált a varázslatos Tokaj-hegyaljai faluban, Erdőbényén. A Tokaji borvidék legizgalmasabb kulturális és gasztronómiai fesztiválján a kulináris élmények, koncertek, gyermekprogramok mellett tematikus séták, előadások és rengeteg érdekes program várja a látogatókat augusztus 14. és 16. között.

A Bor, mámor… Bénye sajátos hangulatát éppen annak köszönheti, hogy a koncerteknek és az éttermeknek is az erdőbényei borászatok kertjei adnak otthont. A páratlan szépségű táj, az ódon kőfalak és a terebélyes fák mellett a szépen megmunkált fahordók és a modern acéltartályok kápráztatják el a látogatókat.

A fesztivál idején a falu kertjeiben a hazai jazz, népzene és világzene kiváló előadóival találkozhatunk. A háromnapos rendezvény célja és különlegessége, hogy kevésbé közismert, de minőségi zenét játszó előadóknak is fellépési lehetőséget biztosít. A zene mellett egyre fontosabb szerep jut a kiállításoknak, író-olvasó találkozóknak és gyerekprogramoknak is. Sokszínű kulturális előadások, szép száraz és elegáns édes tokaji borok, a borokhoz komponált ételek, festői falusi környezet, barátságos emberek – minden adott egy kellemes nyári hétvégéhez.

Erdőbényére egyedül, kettesben, baráti társasággal és az egész családdal (akár kisgyerekekkel) is érdemes ellátogatni, hiszen a fesztiválra jellemző családias házibuli-hangulatban gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezhetik magukat. A szervezők külön gyermekprogramokról is gondoskodnak a péntektől vasárnapig tartó fesztiválon, hiszen amíg a felnőttek bort kóstolnak, addig a borászatok udvarán táncház, kézműves foglalkozások és gyerekkoncertek várják a kicsiket.

Résztvevők és programok:

Tokaji borok: Ábrahám Pince, Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Gigerli Borbár és Bisztro, Gordius Pince, Illés Pince, Karádi-Berger Borászat, Olze Borászat, Préselő Borház, Vayi Borászat

Zempléni ízek: Anyukám mondta, Sárga Borház Vendéglő, Gróf Degenfeld Kastélyszálló étterme, Gigerli Borbár és Bistro, Dűlő étterem, Szimplakert, Magita Étterem, Rókabérc Vadászház

A kerti zöldfűszerek közül idén kiemelt szerepet kap a kakukkfű. Ez az Erdőbénye határában is termő fűszernövény nem csak a fehérborokhoz illő ételeket teszi ízletesebbé, de teaként, gyógynövényként is sokoldalúan használható. Az idei fesztivál konyháit arra kértük, hogy egy-egy fogást ízesítsenek kakukkfűvel.

Részletes program: http://bormamorbenye.hu