Bor, zene és programok a Várban

Szerző: | 2015.08.04 | Események, Hírek

A Budavári Borfesztiválon nem csupán a legjobb hazai nedűk és válogatott külföldi tételek kóstolhatóak, szeptember 9-13. között a Budai Vár teraszai az ismeretterjesztésnek és a szórakozásnak is teret adnak.

Programok szakmabelieknek és borkedvelőknek

Aki már belekóstolt, és aki még nem, egyaránt szívesen látott hallgató szeptember 7-én a hosszú évek óta megrendezésre kerülő, népszerű Boregyetemen. A kurzuson elismert szakemberek, naprakész előadásain hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a szakmabeliek is, idén Tokaj-Hegyaljai mutatkozik be a Tokaj Kereskedőház jóvoltából.

Pár Borpár néven szakmai kóstoló délutánokat is szerveznek szerdán és csütörtökön, ahol az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg és izgalmas formában ismeretterjesztést végezhetnek, valamint visszajelzéseket gyűjthetnek új technológiai megközelítések eredményeiről. A borászok a borpárokat „egyet fizet – kettőt kap” rendszerben kóstoltatják, hiszen a borpár egyik fele ingyenes lesz.

A Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai tavaly útjára indított különleges szakmai program elsődleges célja az, hogy szigorúan válogatott borokon keresztül felhívja a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a zavarba ejtően sokszínű kínálatban nyújtanak segítséget a tematikusan kialakított kóstoló útvonalak, amelyek elsősorban a külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújtanak iránymutatást.

 

Jazz, világzene és felvonulás

A világzene legkedveltebb magyar együttesei, népzene, néptánc, és a jazz teszi felejthetetlenné a Borfesztiválon eltöltött órákat. Az első napon, szerdán a Fesztiválszínpadon fergeteges koncertet ad a Maszkura és  Tücsökraj, csütörtökön a Napra együttes koncertje garantál felhőtlen kikapcsolódást majd az estét a Tárkány Művek előadása zárja. Pénteken a Vivat Bacchus szórakoztatja a közönséget, délután a Törley Pezsgőrend Avatási Szertartásán művészek bizonyítják, hogy érdemesek a lovagi cím elnyerésére, este Herczku Ági és a Banda lép színpadra. Szombat délután Szőke Nikoletta Bverzió Projekt, majd a Sárik Péter Trió  és Micheller Myrtill, este a Group’N’Swing előadását élvezheti a nagyközönség. Vasárnap a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep, a Kertész Táncegylet, a Lippentő Táncegyüttes, a Gödöllő Táncegyüttesés a Pál István Szalonna és Bandája tolmácsolásában.

Színes, látványos, táncos-zenés forgatagnak ígérkezik a szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére, a Budai Vár utcáin szeptember 13-án, vasárnap 12 órától rendezett Szüreti felvonulás a Népzenei és Néptánc Gála ünnepén.

 

Dödöllétől street foodig

Az Országkonyha a magyar fesztiválételek széles választékával várja a látogatókat, kínálatába emelve a magyar konyha egyik tájjellegű, kimondottan laktató ételét, a kanizsai dödöllét. A Csülök Csárda a Savoyai terasz árkádjai alatt csülkös pacallal, füstölt-főtt csülökkel csábítja az éhes vendégeket, újdonságként a Nemzeti Galéria Sajtterasza pármai sonkás foccacia-t kínál rukkolával a látogatóknak. Idén sem hiányozhatnak a kínálatból a kézműves sajtok, a „Nemzetek Sajtversenye” standjánál amerikai sajtkülönlegességeket is megízlelhet a közönség. Hagyományos, kézzel húzott házi rétesek színes palettájáról válogathatnak a Rétes-házban, és a Montenegrói Gurman frissen készült grill ételeivel most először mutatkozik be. A Gasztro sétány street food újdonságokat vonultat fel: füstölt ételek, glutén- és tojásmentes Hal & Chips, KOLBice, és bagelm, az extra energiára vágyó vendégek kipróbálhatják a Pellini Caffé kávéspecialitásait is.

 

Játékok és árverés

Az Oroszlános udvarban felállított Butlers Borkvíz Bárban gyors regisztrációt követően különböző állomásokon tesztelhető a borokkal, borászati eszközökkel, borvidékekkel kapcsolatos tudás.

Évekkel ezelőtti hagyományt hív életre új köntösben a Borfesztivál, hiszen a Vinolionnal közös szervezésben újra megrendezik az „Év Fesztiválbora” választást, amelynek célja az ízlések feltérképezése és a pincészetek megismertetése a nagyközönséggel.

A Jótékonysági Borárverés idén 17. alkalommal az emberi összefogásról ad tanúbizonyosságot, ahol a szőlő- és bor ágazat sikeres vállalkozói segítenek rászoruló embertársaikon. Az árverésen befolyt összeget a 26 éves Magyar Máltai Szeretetszolgálat a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek munkahelyteremtésére fordítja.

További információ: www.aborfesztival.hu