Borászatok segítenek az autista lakóotthonoknak

Szerző: | 2021.04.07 | Italsor

Online jótékonysági borárverés indul az autizmussal élőkért.

Különleges módon segítenek az autizmussal élőknek ismert magyar borászok: több, mint harminc egyedi, ritka bor kerül kalapács alá az Autistic Art Alapítvány online  jótékonysági árverésén. Az Alapítvány 11 civil fenntartású lakóotthont támogat, ahol önálló életvitelre nem képes autista fiatalok és felnőttek élnek életük végéig. A lakóotthon számukra biztonságot, kiszámíthatóságot, személyes odafigyelést és folyamatos fejlesztést jelent.

Jótékony ügy mellé álltak neves borászatok: 13 magyar és 4 külföldi pincészet ajánlott fel különleges borokat egy online aukcióra, a befolyt összegből pedig az Autistic Art Alapítványt és az autizmussal élők folytonos lakhatását segíti.

Az április 8. és április 10. között tartott online árverésen különleges vintage borok, csúcsborok, érett, izgalmas ízvilágú, díjazott, máshol már nem elérhető tételek is szerepelnek. A tételek értékét emeli, hogy egyediek, azaz nem lesznek elérhetőek máshol a jövőben sem, mert például az adott évjáratból már nincs több palack.

Többszázezer forintos különlegességek

A Bortársaság szakmai támogatása és vezetése mellett, a Bor és Más Kft. valamint magánszemélyek palackjai is megtalálhatóak a tételek között. A résztvevők licitálhatnak például a Szepsy borászat 2011-es évjáratú édes,  fehér, tokaji borkülönlegességére, a Bock 2011-es évjáratú Libra borára, amely 24  hónapot  pihent francia  és magyar  tölgyfahordókban. A kikiáltási ár a Bock borászat két tételénél a legmagasabb. A  licit 152 ezer forintról indul majd. Elvihető a francia Chateau Haut-Brion bora is, a birtokon már az 1420-as évek óta készültek borok, vagy éppen a Champagne Taittinger Brut Réserve-e is, amely több mint 35 különféle dűlőről és több  évjáratból  származó Chardonnay, Pinot  Noir  és Pinot  Meunier borok  házasításából  született.

Még nehezebb helyzetet teremtett a járvány

Az aukcióból befolyt összeg az Autistic Art Alapítvány által támogatott 11, az autizmussal élők igényeire specializálódott civil fenntartású lakóotthont segíti, ahol több mint 250 fiatalt látnak el. Az itt élő fiatalok önálló életvitelre nem képesek, az otthonokban azonban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően, barátságra és még szerelemre is lelhetnek. A fiatalok ellátása folyamatos figyelmet és szakképzett ápolókat igényel, kisebb személyzettel a felügyeletük nem megoldható, ezért ezeknek az otthonoknak komoly kiadásaik vannak.

„A koronavírus-járvány ráadásul nagyon súlyosan érintette ezeket az intézményeket, jelentősen nőttek a váratlan kiadásaik, ugyanakkor olyan bevételi források tűntek el mint a különböző jótékonysági események és vásárok” – emelte ki Kovács Henrietta, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője.

Az Autistic Art éppen ezért döntött úgy, hogy online aukciókkal segít a lakóotthonokon. „2020 tavaszán egy egyedülálló online kezdeményezést indítottunk kortárs magyar művészek, a lakóotthonokban élő autista alkotók és magyar galériák bevonásával. Az első online aukció sikerrel zárult: 4,2 millió forint azonnali, évközbeni támogatást adtunk a lakóotthonoknak. Majd ezt a digitális formát megismételtük a tavalyi esztendő végén, ismét az online térbe invitáltuk támogatóinkat, így aktív licitkedvükkel 21,5 M forinttal zártuk az eseményt. Örömünkre szolgált, hogy 2020-ban összesen 30 M forinttal segíthettük 11 “gyermekünket”. Csakis optimizmussal állhatunk az idei évhez, hiszen a lakóotthonok bíznak bennünk, várnak ránk, remélik a támogatást, ezért hiszünk abban, a mostani online aukcióval ismét hatékonyan tudunk segíteni” – tette hozzá Kovács Henrietta.

Az Autistic Art nem először működik együtt magyar borászatokkal: autista fiatalok rajzai felkerültek már jótékony célú, magyar borok palackjaira is. Az Alapítvány ugyanis a forrásteremtés különleges módját választotta: olyan egyedi művészeti terápiás foglalkozást tart fent, ahol a fiatalok szabadon rajzolhatnak. A rajzok felhasználásával pedig jótékony célú termékek, így például borok készülne https://shop.autisticart.hu/

 

Az aukció itt érhető el: https://autisticart.hu/aukcio/

A tételeket tartalmazó katalógus pedig itt található: http://autisticart.hu/aukcios-katalogus/Autistic_Art_Online_aukcio_2021.pdf