Pénteken kiderül, hogy 2018-ban ki lesz a Borászok Borásza!

Szerző: | 2018.04.18 | Hírek, Italsor

Április 20-án választják meg a Borászok Borászát, amelynek döntőjébe az 50 jelöltből öten jutottak be: két tokaji, két balatoni és egy villányi borász verseng a címért.

A Borászok Borásza eddigi 11 nyertese a szabályzatnak megfelelően 50 borászt jelölt a díjra, akik maguk közül választhatnak győztest két fordulóban. Az első kör szavazatai alapján kialakult az 5 fős shortlist, akikre a második fordulóban szavazhatnak az ötvenek. A jelöltek:

Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtoktól minden évben jelölt, de idén első alkalommal van az ötös döntőben. Családjukban a szőlőtermelés több generációra tekint vissza, 2000-ben alapították a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot Bodrogkeresztúrban. Két területen, a Barakonyi és a Csirke-mál dűlőkben, összesen 6 hektáron gazdálkodnak. Ültetvényeikben 4 fajta terem: furmint, hárslevelű, sárga muskotály és kövérszőlő.

Bodó Judit, a Bott Pincétől, aki többször volt már döntős, korábban így nyilatkozott a Borutazónak arról, hogy miért is borászkodnak: „…azért, hogyha úgy hozza kedvünk, ne kelljen a szomszédba menni borért. Azért mert így jó nekünk. Mert sosem unatkozunk: mert dolgozunk és imádkozunk a szőlőben (esőért, vagy száraz időért), szüretelünk, dolgozunk és imádkozunk a pincében (erjedéskor, palackozáskor, minden egyes kóstolónál.) Mert a döntő szó mindig a természeté.”

Figula Mihály először jutott a döntőbe. A Figula Pincészet 1993-ban alakult a Pannon táj ékköveként emlegetett Balaton régióban. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel. A hagyományok tisztelete mellett munkájuk során felhasználják a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket. A jelenleg 30 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőik termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva – mutatják be a borvidék sokszínűségét.

Ipacs Szabó Istvánnak, a Vylyan főborászának gyakorlatilag bérelt helye van az ötös döntőben. Saját pincészetét 2009-ben alapította meg Villányban, ahol szívvel-lélekkel műveli a Tenkes-hegy Kövesföld dűlőben a szőlőt, és amelyről korábban így mesélt: „A család nagy örömére, a nászútra félrerakott összegből vettem ezt a szőlőt: „muszáj” volt, első látásra szerelem, ahol a világ számomra kitágul és épp belefér ebbe a másfél hektárba. E kicsiny birtok számunkra azóta is az együttlét, a kihívás, a boldogság újra megújuló jelképe”.

A tavaly májusban elhunyt Konyári János többször volt már döntős. Több mint 15 éven át dolgozott a Balatonboglári Állami Gazdaságnál. Nagyüzemi borászati tapasztalatait, széleskörű szakmai tudását felhasználva a rendszerváltás után Garamvári Vencellel megalapította a St. Donatus Pincészetet, amelynek 2004-ig főborásza, ügyvezető igazgatója volt. A nevét viselő családi pincészetet 2000-ban alapította meg, majd az Ikon pincészetet is elindította. Jánost minden barátja és kollégája a legjobbak között tartotta számon.