Borbás Marcsi által válogatott ünnepi ételekről nyílt fotókiállítás a Csikós-udvarban

Szerző: | 2023.12.01 | Hírek

Idén a Budavári Palotanegyedben újjászületett Csikós udvar ad otthont a Várkapitányság adventi szabadtéri kiállításának. Borbás Marcsi ünnepi fogásait és a Kárpát-medence magyarságának hagyományos karácsonyi ételeit a hozzájuk kapcsolódó népszokásokkal január végéig lehet megtekinteni.

A Mesél az asztal című kiállítás a jeles napok szokásrendjét követő népi gasztronómiai hagyományokra épül. A családot összekovácsoló apróságok, gesztusok és természetesen az ételek is biztonságot és kiszámíthatóságot teremtettek még a legbizonytalanabb időkben is – közölte a Várkapitányság. Az adventtől vízkeresztig tartó időszak ételei és tradíciói Borbás Marcsi válogatásában láthatók a kiállított fotókon, tolmácsolásában megismerhetjük az étkezéshez kapcsolódó hiedelmek, rituálék jelentőségét.

Az újjászületett Csikós udvar nevét ifj. Vastagh György szobrászművész alkotásáról, a Lovát fékező csikós szobráról kapta, amely ma már ismét visszakerült eredeti helyére a helyreállított Lovarda épülete mellett. Advent időszakában a Csikós udvaron ünnepi hangulat várja a látogatókat díszes karácsonyfával, betlehemmel és barátságos hangulatú vásárral, valamint forró italokkal és finom falatokkal, melyek közt a kiállításon bemutatott, különböző tájegységek több ünnepi fogása is megkóstolható.

A tárlaton kiderül az is, hogy a téli ünnepkörhöz milyen rituálék tartoztak az András-napi házasságjóslástól a mákhoz köthető szerelmi jóslásokig. A fotókon pedig visszaköszönnek az olyan hagyományos karácsonyi fogások, mint az aranyló kocsonya, a töltött káposzta, a halászlé, a mézes puszedli, a rántott ponty, a rétes, a zserbó, valamint az eredetileg Szilézia vidékéről származó bejgli, amely Magyarországon csak a 19. században terjedt el, eleinte mákos és diós patkó formában Krisztus-jelképként, illetve szerencsét is jelentve.

A kiállításon december 9-én és december 12-én Borbás Marcsi személyes tárlatvezetést tart, kóstolóval egybekötve | Fotó: Várkapitányság NZrt.

A hagyományos ünnepi ételek mellett olyan különlegességekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők, mint a bujtarépa leves, a molnárkalács, vagy a mákos ferentő, mely díszes formájával a palóc lakodalmak elmaradhatatlan finomsága volt. A tablók oldalain olvasható kultúrtörténeti ismertetőkből megtudhatjuk, hogyan került a karácsonyi asztalra szőlő, dinnye és tojás, mit rejt a tepertős pogácsa, valamint kiderül a mézes puszedli titka is.

A tárlat során 18 darab szabadon álló, kivilágított installációban összesen 36 tablófelületen keresztül mutatják be az adventi gasztronómia ételeit. A karácsonyi tárlathoz kísérő program is kapcsolódik: december 9-én és december 12-én Borbás Marcsi személyes tárlatvezetést tart, kóstolóval egybekötve. Borbás Marcsi vendége lesz a december 12-i Várkert Irodalom Aposztróf – Angyal zenéje, gyertyafény című estnek is Juhász Anna irodalmár beszélgetőtársaként a Várkert Bazárban.

A Budavári Palotanegyedben nemcsak a szabadtéri kiállítás és a karácsonyi vásár várja az érdeklődőket, hanem a Várkert Bazár ünnepi programkínálata is, melyek közt kézműves- és interaktív gyerekfoglalkozások, iparművészeti vásár, ünnepi koncertek, valamint a megújult YBL6 Művészeti Tér izgalmas kiállítása is szerepel.
_____________________________________
Forrás: turizmus.com