Borhoz a tortát

Szerző: | 2016.09.28 | Céghírek, Hírek

Szó Gellért, az idei Magyarország tortáját megalkotó cukrászmester ezúttal az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok 2014-es késői szüretelésű Kedves borához készített hozzáillő desszertet.

A szintén Kedves névre keresztelt, gyümölcsös, körtével és karamellizált dióval megalkotott lisztmentes tortát elsőként a sajtó képviselői ismerhették meg a Budapest Borfesztivál nyitónapján, a Budavári Palotában, míg a nagyközönség a szeptember 24-én rendezett St. Andrea Szőlőünnepen találkozhatott vele először. A St. Andrea torta szűk körű sajtóbemutatóján Barna Ádám, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfje gyakorlati bemutatót is tartott a borok és ételek párosításáról.

Az újságírók a két borásszal, Lőrincz Györggyel és fiával, ifjabb Lőrincz Györggyel együtt ismerhették meg a pincészet új tételeit, a 2015-ös Rózsát, a 2015-ös Boldogságost, a 2014-es Áldást és a 2012-es Merengőt. Az elsőként kóstolt St. Andrea rozéhoz, a merlot, kékfrankos és pinot noir házasításából készült Rózsához Barna Ádám fügét és mangalicasonkát kínált. A következő tételt, az Egri Csillag kategóriába tartozó Boldogságost borjúszelet kísérte szőlővel és makadámdióval. Ezt a 2014-es vörös házasítás, az Áldás követte, amit füstölt teával és kökénnyel készült szarvassonkával kóstolhattak össze a vendégek. A két évig hordóban érlelt, elegáns, gyümölcsös Merengőhöz pedig csokoládémousse készült céklával, céklachipsszel és kakaóbabbal.

Végül az ország tortáját megalkotó Szó Gellért cukrászmester mutatta be a Kedvest, azaz a St. Andrea pincészet saját, körtével és karamellizált dióval készült lisztmentes desszertjét, amit az ifjabbik Lőrincz György 2014-es Kedves Késői Szüret bora inspirált.