Borok a diplomáciában

Szerző: | 2016.07.01 | Hírek, Italsor

Június 30-án mutatta be a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2016-os borválogatásának nyertes tételeit, amelyek világszerte 140 külképviselet szortimentjében szerepelnek classic, superior és grand superior kategóriában.

„A márka sajnos még nincs ott, ahol lennie kellene, ezért csakis minőségben vehetjük fel a versenyt a nemzetközi vetélytársakkal. Az a fontos, hogy miként tudunk a boron keresztül kapcsolatokat létrehozni a leendő befektetőkkel, hogyan tudunk olyan képet kialakítani, hogy Magyarország a minőségről szól. És mindenképpen el kell érni, hogy a magyar borászok komoly nevet szerezzenek maguknak a nemzetközi piacokon, ezáltal a magyar export borok ára is növekedjen – mutatott rá Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a nyertes borok bemutatóján.

A 15. alkalommal létrejött borválogatásban minden évben 10-12 nemzetközi minősítéssel rendelkező zsűritag válogatja ki anonim tesztek során a pályázatra beérkezett borok közül azokat a tételeket, amelyek aztán a külképviseletek szortimentjébe kerülnek, piaconként változó összetételben. A minisztérium évente nagyjából 100 millió forintot költ borbeszerzésre.

Az idei verseny zsűrielnöki tisztségét Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezetője töltötte be, aki szerint fontos, hogy a kiválasztott borok a Kárpát-medence egyedi arcát és terroir-ját mutassák be. És az eddigi versenyek során talán most kellett a legnehezebb döntéseket hozni, hiszen néhány kategóriában több kiváló tétel is versengett az elsőségért. A tisztaság nagyon sokat fejlődött, ami nagyon fontos tényező, és az egyes borvidékek egyedi karaktere jobban megmutatkozik, mint 4-5 éve. Ám a terroirt még nem tudják eladni, ezt a kifogástalan borokkal lehet megalapozni, amihez az adottságaink minden téren megvannak – tette hozzá.

A válogatásba bekerülő borászoknak Gál Helga, a KKM bor és gasztronómiai tanácsadója adta át az elismerő okleveleket, és nem csak hazai termelőknek, hiszen idén először határon túli borász – a szerémségi Maurer Oszkár – terméke is bekerült a válogatásba. A nyertes borok listája innen letölthető.