Borok és halak Somlón

Szerző: | 2016.07.13 | Események, Hírek

Idén második alkalommal rendezik meg a Somló Séd-DŰLŐngélő borfesztivált, amely a Somló-hegy nyugati oldalán elhelyezkedő Séd-dűlőről kapta a nevét. A helyi borosgazdák saját szőlőiben és pincéikben megrendezett fesztiválon családi pincészetek kézműves boraival, vásári komédiákkal, koncertekkel, vezetett túrákkal, néptánc-fellépésekkel, dézsavű fürdővel, ultisátorral, szabadtéri sütés-főzéssel és megannyi kulturális és gasztronómiai programmal várják a vendégeket.

A fesztivál vendégei a Somló-hegy tövében, pazar kilátással a régi vár romjaira, szépen megművelt szőlőbirtokok és ódon pincék hűs falai között élvezhetik a kiváló borokat, finom ételeket és változatos programokat. A fesztivál a természetközeli borász életmód értékeit, örömeit és a Somló-hegy történelmi, minőségi borait kívánják bemutatni a látogatóknak.

A Somló Séd-DŰLŐngélő egyik kuriózuma, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló infrastruktúra miatt igazi nomád fesztiválélményre számíthatnak a fesztiválozók, és ennek megfelelően az egyes pincészeteket szálláshelyként is ki lehet próbálni. A pinceszállásokon kívül a Somló-hegyen és környékbeli panziókban van szállás lehetőség, és fesztivál területén kijelölt sátorhely korlátlan számban áll a kiDŰLő vendégek rendelkezésére.

A DŰLŐngélőn zenei szórakozásról Waszlavik Gazember László harmonikás, Hoppál Bulcsú prímás és soproni Figurás banda gondoskodik. A fesztiválozók vezetett túrán vehetnek részt a Somló-hegy tetejére, ahol 20 órakor megnézhetik a Csík Zenekar koncertjét.

A kártya szerelmesei ultiversenyen vehetnek részt Gaál Sándor borosgazda pincéjénél, és a 25 körös mérkőzések győztesei somlói törkölypálinkáját nyernek.

Bár a fesztivál  területe közel húsz pincészetre és szőlőre kiterjed, a terület gyalogosan is könnyen bejárható. Mindemellett a fesztivál területén igénybe vehető a hop on hop off rendszerben működő Somló Taxi közlekedik majd. Mivel a területen korlátozottan van közvilágítás, a szervezők javasolják, hogy a fesztiválozók hozzanak zseblámpát az éjszakai közlekedéshez.

A Somló Séd-DŰLŐngélőre a belépés ingyenes, de egyes programokon csak karszalaggal  lehet részt venni. A karszalagok korlátozott számban kaphatók, ezért érdemes a www.somloidulok.hu oldalon lefoglalni.

 

Sült hal somlóival

A gazdák boraiból házasított és palackokba töltött DŰLŐngélő cuvéet tiszai-fokhagymás-sült-hallal kínálják a szervezők. Halsütő vendégeik Algyőről érkeznek és filézett sült halat készítenek el a „hírös” Szalma Tóni módon. Tóni és Éva több mint 18 éve főznek-sütnek barátaiknak szívvel-lélekkel a Szegedi Tiszai Halfesztiválon. Évek alatt ország minden tájáról lettek barátaik, most a somlóiak következnek, a DŰLŐngélőre 100 adag hallal érkeznek.

A hegyen a Somlói Vendégház rusztikus teraszán délután 4 és 6 óra között várják tenyeres sült keszegek és kárászok, illetve pontypatkók, hogy forró olajban ropogósra süljenek és tükrös DŰLŐngélő cuvée kíséretében leússzanak 100 gasztrohedonista vendég gyomrába.