A Hévíz Turisztikai Egyesület szervezésében immáron negyedik alkalommal versenghettek a pincészetek a Hévíz Város Bora címért.
A borok zsűrizésének 2023. március 14-én a NaturMed Hotel Carbona adott otthont. A tételeket először 12 fős szakmai zsűri értékelte Nyitrainé Dr. Sárdy Diána Ágnes, a MATE egyetemi docense vezetésével. A rendezvény fővédnöke Koch Csaba a Magyar Bor Akadémia Elnöke volt.
A bor kiválasztása az ilyenkor megszokott vakkóstolással történt: a zsűritagok mindössze az évjáratot és a fajtát tudták, azt nem, hogy a bort melyik pincészet készítette. A neves hazai szakemberek egy 100 pontos bírálati rendszer segítségével értékeltek. A pontozás során szoros versenyben hét tétel került végül a társadalmi zsűri elé, akik ugyanezt a rendszert használva bírálták a borokat.
A győztes a Bujdosó Pincészet 2022-es évjáratú, Csomó nevű Sauvignon Blanc bora lett, amely azonfelül, hogy egy teljes évig viselheti a megtisztelő, Hévíz Város Bora címet, lehetőséget kap a négynapos, augusztusi Bor és Gasztrokorzó fesztiválon való bemutatkozásra. A nyertes bor hamarosan egy speciális díszcímkét is kap. Ezután megvásárolható lesz többek között Hévízen a Tourinform Irodában is.
Milyen bor lehet Hévíz Város Bora?
- Száraz fehér bor
- Könnyű, friss, stílusos, ételekhez jól ajánlható
- Megfelelő ár-érték aránnyal rendelkezik
- A megelőző 2 évben már szerepelt nemes borversenyen arany vagy ezüst minősítéssel
- Szakértők által minősített bor tartalom
_________________________________
Fotó: Hévíz Turisztikai Egyesület