Bortrezorba való a Savaria Történelmi Karnevál legjobb bora

Szerző: | 2023.07.28 | Hírek

Második évtizede ad otthont a Savaria Történelmi Karnevál a hazai boroknak és borászatoknak. A tradíciókra, hagyományokra épülő összművészeti rendezvényhez szorosan kapcsolódik a Savaria Karnevál Legjobb Bora verseny, amelynek idén is a minőségi gasztronómia egyik szombathelyi fellegvára, a Wagner Vendégudvar adott otthont.

Az immáron 20. alkalommal megrendezett versenyre 22 szőlőtermesztő, borász nevezett, összesen 58 nedű megmérettetésével. Az idei évben kimagaslóan magas számmal neveztek a borászok fehér borokat, összesen 29-et, továbbá 22 vörös és 7 rosé bort – tájékoztatta szerkesztőségünket a versenyt szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

A Savaria Történelmi Karnevál küldetésében a hagyományok, a korhűség, a szórakoztatás és a játszva tanítás mellett kiemelt szerepet kap a hazai értékek, köztük a gasztronómia népszerűsítése. Az emblematikus rendezvény egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb helyszíne a Borok utcája, ahol évről évre bemutatkoznak a hazai borvidékek és a legújabb nedűik, ígérve a hegy leve szerelmeseinek egyedülálló kulináris élményt. A kínált borokat szakavatott borbírák minősítik mielőtt a nagyközönség is megkóstolhatja azokat. Nagy a tét, hiszen egy évig viselheti a megtisztelő címet a kiválasztott, aki egyébként a következő évben díjmentesen árulhatja a borait az eseményen.

A jelenlévőket Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte, a szakmai bírálatra Stefanics Kornél állította sorba a borokat, míg a kóstolás két – vörös-és fehérboros – bizottságban zajlott. Stefanics Kornél szakmai vezetésével a  hagyományos 100 pontos rendszer szempontjai alapján 8 okleveles borbíró kóstolta végig a borokat. A fehérboros bizottság elnöke Böröcz Tamás, a vörösboros bizottságé pedig Wawrzsák László volt. A lebonyolításban idén is a Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete közreműködött, a verseny tisztaságát dr. Bálint Mónika Közjegyzői Irodája felügyelte.

Az 58 nevezett borból  1 kapott bronz,  45    ezüst,  12   pedig arany minősítést, ami garantálja, hogy a Borok Utcájába látogatók minőségi nedűket kortyolgathatnak majd augusztus utolsó hétvégéjén a Savaria Történelmi Karneválon.

A NYERTESEK:

SAVARIA KARNEVÁL BORA 2023: JAGODICS PINCÉSZET – NAPLEMENTE BLAUBURGER 2021.

A nyertes kézműves borászat a Sopronhoz tartozó Kőszegi történelmi borvidéken termeli a tájra jellemző, nagy becsben tartott blauburgert. A Naplemente jó évjáratból származó testes tétel, nagyon jól áll neki a hordó, a blauburger fajtajellegét előnyösen hangsúlyozza. Már a neve is előrevetíti, hogy inkább esti beszélgetésekhez, baráti találkozásokhoz, hűvösebb estékhez ajánlják a szakértők. Ha valaki ajándékba viszi, minőségét minimum 7 évig megőrzi, értéke évről-évre emelkedik.   Igazi bortrezorba való ínyencség.

LEGJOBB FEHÉRBOR:  MÁNDLI  BORHÁZ – ZALAI PINOT BLANC 2021.

Vinum Pressum – Sajtó bora: FEIND ÉS FEIND PINCÉSZET – ZEUSZ 2018.

A borokat augusztus 24–27. között kóstolhatja majd meg a karneváli közönség a Borok Utcájában, a díjak ünnepélyes átadása augusztus 25-én 17:00 órától lesz a Fő téren a Fórum színpadon.

A versenybe benevezett pincészetek:

Dóka Éva e.v.
Fekete Borpince
Feind Borpincészet
Kontyos Borház Kft.
Blum Pincészet
Bock Pincészet
Alasz Pincészet
Folly Pincészet
Tiffán Pincészet
Agancsos Pincészet
Nagy és Nagy Borászat
Mokos Pincészet
Ősi Gábor Pincészete
Simigh Családi Pincészet
Laposa Birtok
Garamvári Szőlőbirtok
Jagodics Pincészet
Tornai Pincészet
Réti-Farkas Családi Borászat
Sterlik Pincészet
Tóth Pincészet
Mándli Borház
_______________________________________________________
Fotók: Savaria Turizmus Nonprofit Kft./Mészáros Zsolt Sadness