Bortúra Bács-Kiskun legjobb borászataiba

Szerző: | 2015.07.13 | Hírek, Italsor

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat minden évben meghirdeti a „Megye Bora” versenyt, amelyet megelőz a Kunsági Borvidék és a Hajós-Bajai Borvidék hivatalos borversenye, a két borvidéki borversenyen aranyérmet nyert borok kerülnek a régiós megmérettetésre.

A „Megye Bora” versenyen a szakmai és társadalmi zsűri által legmagasabb pontszámmal díjazott borokból kerülnek ki a legszebb fehér-, rozé-, vörös- és desszertborok, amelyek az adott évben viselhetik a „Bács-Kiskun Megye Bora” címet.

A sajtó munkatársainak 2015. július 10-én lehetőségük nyílt arra, hogy az idei nyertes borászatokat meglátogassák, és személyes tapasztalatokat is szerezzenek a szakmai munkáról, illetve hogy a díjnyertes borokon kívül a borászatok más borait is megkóstolhassák.

A nyertesek:

Bács-Kiskun megye legjobb fehérbora: Vass Borászat, Irsai Olivér 2014

A Vass Borászat családi vállalkozásként működik 1998 óta. Boraikat saját, illetve a környékről felvásárolt szőlőtermésből készítik. Pincészetük 3500 hl tárolótérrel rendelkezik, melyben a borok kezelése és tárolása 25, 50 és 100 hektóliteres koracél tartályokban történik. Folyamatos fejlesztéseiknek köszönhetően mára olyan, a borkészítés minden fázisát végigkísérő korszerű technológiát tudhatnak magukénak, amely lehetővé teszi a Kunsági Borvidékre jellemző friss és gyümölcsös reduktív borok elkészítését. A szükséges technológiának és odaadó szakértelmüknek köszönhetően a legnevesebb borversenyeken évről-évre kimagasló eredményeket érnek el boraik, ezzel is bizonyítva, hogy a Kunsági borvidék reduktív borainak az élbolyban a helye.

Díjnyertes Irsai Olivér borukat kézi szüretelésű egészséges kiskőrösi szőlőből készítették. A gyönyörű alapanyagnak és a reduktív technológiának eredményeként egy zöldes-sárgás színű, erősen muskotályos ízű, lágy savakkal bíró, friss, gyümölcsös fehérbort kaptunk.

 

Legjobb vörösbor: Frittmann Borászat, Merlot 2011

A Frittmann névvel fémjelzett borok családi vállalkozásban Soltvadkerten készülnek. A Frittmann testvérek mellett az egész család szerepet vállal a szőlész, borász, kereskedelmi tevékenységben, sőt, már dédszülei is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. Az új generáció sem fordult el ettől a hagyománytól, a két legifjabb fiú is borászatot tanult. A szülőktől örökölt családi birtok bővítéssel jelentős pincészetté nőtte ki magát. Ez idáig már 45 hektár saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény van a család birtokában, továbbá egyes fajtáikhoz a környező gazdáktól integrálnak válogatottan jó minőségű szőlőt.

A borászat díjnyertes 2011-es évjáratú Merlot bora barrique hordóban érlelt, bársonyos, szép, lekerekedett savakkal bíró vörösbor. A hordós érlelés szépen kidomborítja a kesernyés csokoládé ízt. Enyhe gyümölcsösség jellemzi, amely főként az erdei gyümölcsökre emlékeztet. Kellemes hatást adó tanninokkal rendelkező vörösbor. Ajánlható pörköltekhez és vadételekhez, 16-18°C-on.

 

Legjobb rozé: Dragan Borászat, Kékfrankos Rosé 2014

A bajai borászat vezetője, Sümegi Dragan szülei 1980-ban, 6 éves korában telepítették az első szőlőtőkéket az ősi szülői ház körül elterülő földterületen. A hosszú évek során mindig meghatározó volt a nagyszülők-szülők segítsége. 1999-ben kezdték el a borászatot erőteljesebben fejleszteni, a szülei mindenben támogatták. Édesapja halála óta édesanyjával vezetik a vállalkozást, továbbá párja és lányai a biztos háttér. 15 éve jönnek évről-évre a szép helyezések bronz-, ezüst- és aranyérmek formájában.

A díjnyertes Kékfrankos Rosé bor színében halvány rózsaszín megjelenésű. Illatában friss, bogyós, intenzív, érett cseresznye. Kóstolva az első benyomás, amivel találkozunk, a gyümölcsösség. Arányai jók, egyensúlyos, szép tartású, hosszú utóízű, még egy percen túl is érezhető a jelenléte. Harmonikus bor. A szén-dioxid tovább fokozza az íz- és illatélményt. A nyári esték, beszélgetések kiváló kísérője, a vacsorákat fenségessé koronázza. Fogyasztása 12-14 fokra hűtve ajánlott.

 

Legjobb desszert bor: Koch Borászat, Koch Ice Wine Rajnai rizling jégbor, 2007

A több évtizedes múltra visszatekintő Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidéken, Borota község határában található. A szőlőtermesztés és borászkodás családi hagyomány, mely az évek során tovább szállt apáról fiúra 10 generáción keresztül. A borászat 1996-ban költözött jelenlegi helyére, mivel a löszfalba vájt császártöltési pincéket kinőtték, és itt sikerült egy fejleszthető pincészet alapjait lerakniuk, amit több ütemben építettek, bővítettek. A birtok most 110 hektár nagyságú, melyhez 15 ezer hektóliteres kapacitású pincészet épült ki. A Koch Borászat 2012-ben egy nyolcszobás panzióval bővült, ahol 24 vendéget is el tudnak látni. 2014-ben elnyerték „Az év pincészete” címet.

A mély tónusú, szinte már óarany színű Ice Wine Rajnai rizling Jégborhoz mínusz 7 fokig vártak a szürettel. A hideg hatására a tőkéken hagyott bogyókban jégkristályok képződtek, így a fagyott szemekből préseléskor lassan folydogált ki a rendkívül zamatos, magas cukortartalmú must. Az étkezéseket kiválóan lezáró desszertbor gyümölcsös illatában kajszi, mogyoró, mandula és akácméz játszik egymással.