Bővülő cseh sörexport

Szerző: | 2015.04.15 | Hírek, Italsor

Tavaly 19,65 millió hektoliter sört főztek a csehországi sörgyárak, 2,3 százalékkal többet, mint 2013-ban.

A cseh sörgyártók szövetségének sajtótájékoztatóján elhangzott: míg a hazai sörfogyasztás lényegében az előző év szintjén maradt, addig a cseh sör kivitele nyolc százalékkal emelkedett.

Csehországban tavaly 16,29 millió hektoliter sört fogyasztottak el, ami éves szinten 0,2 százalékos csökkenést jelent, de az átlagos sörfogyasztás nem változott: 144 liter volt tavaly is.
Ugyanakkor külföldön nőtt a cseh sör iránti érdeklődés: míg 2013-ban 3,39 millió hektoliter cseh sör fogyott el a világban, addig tavaly már 3,65 millió hektoliter.

A sörbehozatal ugyanakkor éves szinten 42 százalékkal esett vissza tavaly Csehországban és 291 ezer hektolitert tett ki. Elsősorban a lengyelországi, magyarországi és a szlovákiai behozatal csökkent.

Frantisek Sámal, a szövetség elnöke rámutatott: az utóbbi időben gyorsan változnak a sörfogyasztók szokásai is: jobban fogynak az erősebb sörök és a speciális sörök. A sör 41 százalékát a vendéglőkben fogyasztják el.

Erősödött az utóbbi évek trendje, hogy egyre több kézműves sörgyár alakul, idén márciusban már mintegy 280 működött Csehországban. És bár termelésük emelkedik, a sörfogyasztásnak csak egy százalékát adják. Csehországban egyébként 45 nagy sörgyár működik. (MTI)