Budapest első két Michelin-csillagosa az Onyx

Szerző: | 2018.03.27 | Hírek, Konyha

Március 26-án Budapesten rendezték a Michelin Main Cities of Europe 2018 kiadványának bemutatóját, ahol kiderült: bár a magyar fővárosban a „csillagos” éttermek száma nem változott, ám az Onyx elsőként elnyerte a kétcsillagos minősítést.

Az első Michelin csillagát 2011-ben, a hazai éttermek közül – a Costes után – másodikként megszerző Onyxról a kiadvány nemzetközi igazgatója, Michael Ellis úgy nyilatkozott, hogy „Mészáros Ádám, a hely saját nevelésű séfje a klasszikus magyar ételeket modern formában készíti. Az Onyx kimondottan elegáns élményt nyújt. A tányérok kifinomultak, érettek, és minden ételt az eredetiség jellemez.” A Costes 2010. a Borkonyha 2014, a Costes Downtown pedig 2016 óta őrzi meg évről-évre csillagát.

A budapesti lista egy újabb Bib Gourmand díjjal bővült, amit a Stand 25 kapott, míg az Olimpia egy Michelin tányért (ami az ajánlott éttermet jelenti) érdemelt ki, miközben a Fricska és a Petrus megtartotta Bib Gourmand címét. A Bib Gourmand – ami a Michelin-baba Bibendum rövidítéséből származó elnevezés – a jó ár-érték arányú helyeket jelenti.

A 20 ország 36 városát és összesen 2108 éttermet, valamint 805 szállodát ajánló összefoglaló kiadványban egyébként négy új háromcsillagos étterem (a müncheni Atelier, a barcelonai ABaC, a stockholmi Frantzén, valamint a londoni The Araki) került be, a kétcsillagosok száma kilenccel nőtt, az első csillagát 58 hely szerezte meg, míg Bib Gourmand-t 59-en kaptak most először. Ugyanakkor két étterem veszítette el két csillagát, huszan pedig első csillagukat – köztük a prágai Alcron (így a cseh fővárosban összesen két csillagos étterem maradt, a hat Bib Gourmand mellett).Varsóban továbbra is két egycsillagos étterem (az Atelier Amaro és a Senses) és négy Bib Gourmand található, Krakkóban pedig egy Bib Gourmand.

Bécsben pedig négy új egycsillagost köszönthettek, míg a Konstantin Fillipou a kétcsillagosok közé került. Így az osztrák fővárosban öt kétcsillagos és 9 egycsillagos, valamint 13 Bib Gourmand (négy új) étterem közül válogathatunk, míg Salzburgban két kétcsillagost és három egycsillagost találunk, valamint négy Bib Gourmand-t.