Fókuszban Eger a Budapest Borfesztiválon

Szerző: | 2019.09.04 | Hírek

Az őszi boros szezont ismét a szeptember 5-9. között tartó, több tízezer látogatót vonzó Budapest Borfesztivál nyitja, ahol idén a kiemelt téma Eger lesz.

Boregyetem

A Boregyetem előadás- és kóstolósorozata minden évben egy aktuális témát érint, és idén szintén Eger fókuszú lesz, ugyanis a nemrég alakult Egri Borműhely tagjai tartanak izgalmas előadásokat. Szeptember 2-án a Mom Kulturális Központban a hallgatóság megismerkedhet az egri csillagokkal és bikavérekkel, és azok szabályozásával, valamint a borászok bemutatják az új borvidéki palackot. Emellett a régió természeti adottságai, a szőlőfajták, a házasítások szerepe, az elmúlt évek kihívásai és az arra adott válaszok is mind-mind terítékre kerülnek, 10 bor kóstolása közben.

Borfesztivál

A fesztivál négy napja alatt is el lehet merülni az Egri borvidékkel kapcsolatos tudni- és kóstolnivalókban. A rendezvény kiadványában a kiállítók és programok mellett az Egri borvidékkel kapcsolatos információkat olvashatnak a vendégek, így érdemes lesz tüzetesen végigböngészni az oldalakat. Standdal a Dula Pincészet, az Egri Korona Borház, a Juhász Testvérek Pincészete, az Ostoros és Soltész Családi Pincészet, a Petrény Winery, a Thummerer Pincészet és a Tóth Ferenc Pincészet lesz kint. Változatos stílusú borokat kóstolhatnak náluk a látogatók, a könnyed, reduktív fehérektől kezdve a komoly, nagy testű vörösekig.

Érdemes figyelni a fesztivál ideje alatt az egri pincészeteknél is a Pár Borpár nevű szakmai kóstolóprogramot, ami interaktív módon közvetít borismeretet akár a laikusoknak is. A résztvevő standoknál előre meghirdetett borpárokat kínálnak, úgy, hogy azok egyike ingyen kóstolható. A két tétel hasonlít egymáshoz, ám valamiben mégis különböznek, lehet ugyanaz a bor két évjáratból, alap vagy prémium kategóriából, vagy míg az egyik tartályos, a másik hordós érlelést kapott.

A NÉBIH Borkvíz Bárban szintén szakmai ismeretekhez lehet jutni, természetesen játékos formában. A sátorban számtalan érdekes, borral és az egri borvidékkel kapcsolatos játék várja az érdeklődőket. A megszerzett tudás mellett az ajándék sem marad el, sőt, garantált.

Mindig érdekes élmény, ha maguk a borászok mesélnek arról, hogyan lett végül ez a hivatásuk, mi történik a szőlőben, a pincében, milyen volt átélni egy-egy kihívással teli évjáratot, hogyan készítik a házasításokat, melyik a kedvenc boruk. A borfesztivál pénteki napján a Savoyai színpadon 17-18 óra között egy-egy pohár borra várják az érdeklődőket, akik mindezeket megtudhatják.

Jótékonysági Borárverés

A Budapest Borfesztivál és a Máltai Szeretetszolgálat közösen rendezi meg szeptember 12-én a Jótékonysági borárverést. A pincészetek által felajánlott palackokra cégek és magánszemélyek egyaránt licitálhatnak, hogy aztán a befolyt összegből a Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájáttámogassák, ahol a legszegényebb helyi családoknak segítenek visszatérni a munka világába. Az eseményre az Egri Borműhely tagjai egy válogatást ajánlottak fel egri bikavérekből és csillagokból, a csomagban több évjáratból találhatóak különleges, limitált számú tételek, magnum és dupla magnum palackok.