Budapesten tanácskoztak az EU járványtani szakemberei

Szerző: | 2015.06.04 | Alapanyagok, Hírek

Budapesten rendezték meg június 2-4. között a referencialaboratóriumok 21. nemzetközi találkozóját. Magyarország először adott otthont a tudományos tanácskozásnak, ahol az unió tagállamaiból érkező szakemberek a madárinfluenza és a baromfipestis aktuális állat- és humán-egészségügyi kérdéseit vitatták meg.

A háromnapos eseményen mintegy 30 előadást hallgathattak meg a résztvevők. A tagállamok képviselői jellemzően konkrét eseteken keresztül dolgozták fel az egyes járványügyi helyzeteteket és azok kezelési módjait.

Az eseményt Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Köszöntőjében hangsúlyozta a világszínvonalú magyar állatorvoslás érdemeit, a jövőbeli terveket és az élelmiszerbiztonság területén vállalt kiemelkedő szerepet.

A rendezvény házigazdai feladatait a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága (NÉBIH ÁDI) vállalta. Az igazgatóság vezetője, Abonyi Tamás előadásában bemutatta a hazai állat-egészségügyi diagnosztika rendszer működését. Hangsúlyozta, hogy a 17 nemzeti referencialaboratóriummal rendelkező NÉBIH ÁDI akkreditált vizsgálatai biztosítják az állati termékek megfelelő minőségét és járványügyi biztonságát.

A madárinfluenza betegség hazai tapasztalatait Vecsei Anna Luca járványügyi referens ismertette a február végi füzesgyarmati eset részletes bemutatásával. Előadásában kiemelte, a járványügyi nyomozás során tett gyors és hatékony intézkedéseknek köszönhetően sikerült megakadályozni a betegség terjedését, április elején feloldották a korlátozó intézkedéseket, június elejére pedig a Nemzetközi Járványügyi Hivatal követelményei szerint is visszanyerte az ország a mentességét. Azonban a betegség súlyát mutatja, hogy még a gyors beavatkozás mellett is több mint 160 000 baromfit kellett leölni a sikeres védekezéshez.