Budapestet az európai gasztrofővárosok közé sorolták

Szerző: | 2021.10.20 | Hírek

Különféle okokból utazunk: pihenni a tengerparton, ősi romokat felfedezni, kalandozni a vadonban. Ám a gasztronómia szerelmeseinek az utazás legfőképp a kényeztető ételekről és az ízletes harapnivalókról szól.

Az, hogy Európában hol a legjobb az étel, döntő tényező lehet a gasztronómia szerelmeseinek, amikor a következő útjukat kiválasztják. Íme a rangsor, amely alapján az ínyencek dönthetnek, melyik európai főváros legyen a következő úticél.

Hogy megkönnyítse a következő utazás megtervezését, vagy akár inspirációt adjon a következő helyszínhez, a Uswitch különböző szempontok alapján rangsorba állította a legjobb európai fővárosokat. Az adatokat begyűjtötték a Tripadvisorról, az eredményeket pedig összesítették. A tényezők, amelyeket figyelembe vettek és pontoztak: vegetáriánus helyek, kávézók, pubok, gyorséttermek, brunch, átlagos ár, éttermek száma.

Fővárosunk 6. helyezést ért el a legolcsóbb ételek kategóriában, összesítésben pedig Budapest a 13. helyen végzett, ami kifejezetten jónak számít, ha figyelembe vesszük azt a meglepő eredményt, hogy Róma a 19., míg Párizs csupán a 24. helyre tudta felküzdeni magát.

Az ételek szerelmeseinek európai fővárosa Athén lett, a vegetáriánus éttermek legjobb fővárosa Belgrád – egyúttal a második helyezett az összesítésben; Szófia pedig a harmadik, Európa egyik legjobb kávézóival.

És hogy mi történt Párizzsal? Annak ellenére, hogy egykor a „világ kulináris fővárosának” titulálták, a francia főváros meglepően lemaradt; egyrészt drága: az étkezés átlagos ára a városban 27 euró, ami majdnem kétszerese Szkopjénak, amely a legolcsóbbat kínálja (14 euró). Párizs a kávézóit tekintve is rosszul szerepelt: 10 pontból 8,39-et szerzett, amivel az ötödik legalacsonyabb pontot érte el az európai fővárosok között.

A teljes eredménytáblát itt lehet megtekinteni.