Budapesti séta a Zwack család nyomában

Szerző: | 2015.05.19 | Céghírek, Hírek

A 225 éves Unicum, és vele együtt a Zwack-család legendává vált, az ünnepi alkalom pedig megérdemli a kiemelt figyelmet. Ennek részeként indították útjára a Zwack városi túrát, amely a Zwack család és az Unicum 20. századi történetét ismerteti meg az érdeklődőkkel.

A BUPAP (Budapesti Aszfaltprojekt) olyan különleges városi programot állított össze, amellyel a résztvevők az eredeti helyszíneken ismerkedhetnek meg a Zwack család múltbéli életével és az Unicum legendájával. A programon bárki részt vehet, aki a http://unicum.hu/zwack-seta/ oldalon regisztrál.

1790-ben dr. Zwack, a császári udvar orvosa a Habsburg uralkodónak egy korty, saját készítésű italt kínált, hogy enyhítse emésztési panaszait. Máig döbbenetes az a szellemi tudás, amivel a legenda megalapítója abban a korban megalkotta ezt a negyven gyógynövényből álló italt. Az uralkodó állítólag így kiáltott fel: Dr. Zwack, das ist ein Unikum! – és ezzel máris elnevezte a mára világhírűvé vált gyógynövény likőrt, amely hamarosan túlnőtt a bécsi császári udvaron, és mára a Zwack család jóvoltából Magyarország nemzeti italává vált.
Ez a különleges ital a – valóban – titkos családi recept alapján, több mint 40 féle gyógynövény lepárlásából és áztatásából készül. Az elmúlt évszázadok alatt a nap bármely szakában iható ital lett belőle, shotként, konyakos pohárban kézben melegítve, vagy lehűtve fogyasztják. A Zwack családi gyárban Budapesten a mai napig az Unicumot nagy tölgyfa hordókban érlelik, mielőtt beletöltik a jellegzetes kerekded palackba a dunakeszi palackozó üzemben. Az italhoz méltó színvonalú innovációnak nevezhető a palack is, amely a márka megkülönböztető jele volt az elmúlt két évszázadban.

zwack2Az Unicum márka a mai napig családi kézben van, hat generáció óta. A két évszázad és a hat generáció története elevenedik meg a séta résztvevői előtt. Az induláshoz a Ruszwurm cukrászda az ideális helyszín, ami egykoron Zwack Péter kedvenc helye volt. Egy frissítő kávé után bejárhatók a házak, ahol a család élt a Várban, majd a Gellért hegyen, ahol bujkálniuk kellett a nyilasok elől, és ahol olyan csodás módon szabadultak meg a haláltól, ahogyan az csak egy legendában történhet.

A séta végállomása a Soroksári úti gyár, ahol – stílusosan – Unicummal lehet további sikeres évszázadokat kívánni az italnak és megalkotóinak, megőrzőinek, továbbfejlesztőinek.