Tavaszi ízek és termékek a belvárosban

Szerző: | 2017.04.05 | Események, Hírek

Zsűrizett ajándéktárgyak, szezonális ételek és izgalmas programok várják az érdeklődőket a március 31. – április 30. között megrendezett Budapesti Tavaszi Vásár keretében a Vörösmarty téren.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) szervezésében megvalósuló programsorozat célja, hogy a tavaly karácsonykor 800 ezer érdeklődőt vonzó vásárhoz hasonlóan népszerűvé tegye a húsvéti időszakban tartott rendezvényt. A Budapesti Tavaszi Fesztivál, valamint a vele egyidőben rendezett, a húsvét ünnepkör köré szervezett Budapesti Tavaszi Vásár egymást erősítve teszi még vonzóbbá a fővárost, erősíti a Budapest brandet, és további turistákat vonzanak.

A tavaszköszöntő forgatag idén is – már hagyományosan –  színvonalas kulturális élménnyel szeretné gazdagítani látogatóit. A tradicionális és az újra gondolt, modernebb formába öntött ipar- és népművészeti tárgyak, valamint a design kiemelt helyet kapnak a vásáron. A helyi, válogatott alapanyagokból készült ízletes ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok kiegészítik a hagyományos magyar vásári konyha választékát.

A vásári forgatagban idén több mint 20 mesterség képviseletében 83 kézműves kiállító, valamint nyolc melegkonyhás szolgáltató vesz részt. Immár hagyományosan független szakmai zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó akár kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, akár trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről.

A Vörösmarty téren itthon és külföldön évtizedek óta elismert vendéglősök állnak a pultok mögött, így küldetéstudattal, hitelességgel képviselik a kárpát-medencei gasztrokulturális értékeket, a húsvéti és pészah ünnepkör hagyományait.

 

Interaktív programok

A Magyar Kézműves Szövetség nyitott műhely bemutatósorozatán bárki maga is textil-, ékszer- vagy játékkészítővé válhat. Attrakciószámba megy a fazekasok korongozása, ahol 15-20 cserepes és agyagműves formálja az anyagot egyszerre, mely rakuzás után edénnyé ég ki. Ebben a cserépedényben elismert vendéglátósok főznek a közönséggel közösen, máskor gasztroblogger vezette élménykonyha bemutatók és kóstolók kényeztetik a gyomrokat, de széles ízelítő lesz böjti és húsvéti étkekből is.

Csaknem száz nívós népzenei, jazz, crossover, soul koncert, valamint bábszínház és zenés-táncos gyerekelőadás lesz a színpadon. A kézműves játszóház természetes anyagokból valódi mókával; a gyep és a homokozó játékkal és virágültetéssel, a hencsergő pihenési lehetőséggel várja a családok.

Hétvégenként pedig más-más tematika köré épülve várják a látogatókat. Április 8-9-én a textilkészítők és nemezesek mutatkoznak be, miközben böjti ételeket kóstolhatunk. Április 15-17 a húsvét jegyében telik, tojásfestéssel, mézeskalács-díszítéssel, miközben rotyog a karcagi birkapörkölt. Április 22-23-án a keramikusoké a tér, és a vendéglátók is cserépedényben főznek, míg a záró hétvégén az ékszereké a főszerep, valamint az adalékmentes, saját márkás sült kolbászoké.

A zöld területről pedig az idén 150 éves Főkert gondoskodik, munkatársai gyepszőnyeget és cseresznyéskertet rendeznek be a vásárban. És a vásár idei díszvendége Mongólia, április 23-30. között jurtát állítanak fel, ahol kiállítás, videóvetítéses prezentáció és Mongóliát bemutató további előadások várhatók.

További információ: www.budapestinfo.hu/hu/tavaszi-vasar