Budapesti vendéglősök gasztrokalandjai Torontóban

Szerző: | 2023.06.12 | Hírek

Gombás András és Florovits György három magyar éttermet is felkeresett a kanadai nagyvárosban, az egyik helyen még a „kocka magyar fánk” nevű édességet is megkóstolták.

Gombás András, a pestlőrinci Gombás Vendéglő tulajdonosa 50 esztendős szakmai múlttal a háta mögött lehetőséget kapott arra, hogy barátjával és kollégájával egy hónapon át felfedezze Kanada 5 és fél milliós metropoliszát.

Vendéglős bőréből nem tudott kibújni egyikőjük sem, miután lehetőségük adódott arra, hogy a torontói főkonzulátus segítségével magyar vendéglősökkel is találkozhassanak. Igaz Máté Árpád külgazdasági attasé ügyvivő külön találkozót szervezett a két szakember számára.

Ezen a főkonzul adott tájékoztatást a kanadai magyarság diaszpórájáról, megjegyezve, hogy jelenleg legtöbben – közel 19 ezren – itt élnek, Vancuverben és Montreálban 5-5 ezer, magát magyar anyanyelvűnek valló lakost jegyez a statisztika.

A főkonzulátus által kidolgozott program részeként három magyar vendéglőt kerestek fel, nevezetesen a Budapest és Tokaj Éttermet, valamint a Rhapsody Continental Hungarian Cusine vendéglátós vállalkozást,amelynek tulajdonosa, Sárközi József különösen nagy hatással volt a két budapesti vendéglősre. Hamisítatlan magyar menüsorral fogadja a vendégeket, igazi vendéglátós nagykövete a magyar konyhának.

Átfogó tájékoztatást kapott a főkonzulátuson a két budapesti vendéglős Balla Sándortól, a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnökétől, aki „kocka magyar fánk” néven Torontóban több helyszínen is kínál jellegzetes magyar finomságot, ugyanakkor egy másik vállalkozása a tokaji borok kizárólagos forgalmazója Kanadában. (Hogy mégis pontosan milyen a „kocka magyar fánk”, az ebből az írásból kiderül.)

A főkonzulátus séfje, Székely János is elbeszélgetett kollégáival a diplomáciai gasztronómia háttereiről.
_____________________________________________________________________________________
Forrás: Turizmus.com
A nyitóképen balról jobbra: Gombás János, Igaz Máté Árpád, Florovits György