A búzasöröket vizsgálta legújabb terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A Szupermenta projektben 18 terméket ellenőriztek a hatóság munkatársai, többek között laboratóriumban vizsgálták, hogy élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból megfelelőek-e, de a kedveltségi pontozás sem maradhatott el.
A heteken át tartó teszten megnyugtató eredmény született: egyetlen terméknél sem találtak hiányosságot a szakemberek.
Legújabb terméktesztjén összesen 18, 9 üveges és 9 dobozos búzasört, magyar, német, belga, holland, osztrák és francia előállítású terméket vizsgáltak a NÉBIH munkatársai. Laboratóriumban ellenőrizték a termékek élelmiszerbiztonsági szempontból fontos paramétereit, azaz a toxin- és nehézfémtartalmat, illetve növényvédőszer-maradék, köztük a glifozát tartalmat is. Valamennyi vizsgálat megnyugtató eredményt hozott, a mért értékek minden esetben a megengedett határérték alatt voltak.
A búzasörök a minőség hatósági próbáján is átmentek. Az alkohol-, a széndioxid-, az energia-, az eredeti és valódi extrakttartalom, valamint a szín meghatározása során sem találtak kifogásolnivalót a szakemberek.
A kedveltségi vizsgálaton laikusok és szakértők együttesen kóstolták a termékeket. A búzasörök között előfordult világos szűrt-szűretlen, vörös, félbarna, barna, valamint egy biosör is, alkoholtartalmuk pedig 4,5-6,7% között mozgott. A tesztelés alkalmával a megjelenést, az illatot, az ízt és az összbenyomást pontozták.
A kóstolók kedvence a Hoegaarden minőségi világos belga fehér búzasör lett. A második helyen azonos pontszámmal a hazai előállítású, szűretlen vörös Alakor Biosör és a Paulaner Hefe-weissbier német világos szűretlen búzasör végzett, harmadikként a Chimay belga minőségi félbarna búzasör zárt.
További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán: http://szupermenta.hu/habos-es-frissito-a-buzasorok-tesztje/