Chaine-versenyek jövő héten

Szerző: | 2016.05.24 | Céghírek, Események

Bár májusban egymást érték a gasztronómiai versenyek, június első napjaiban a Chaine des Rotisseurs ifjúsági szakács- és sommelier nemzeti válogatóján bizonyíthatnak a tehetséges fiatalok.

Ez egy újabb lehetőség a fiatalok megmérettetésére, a tehetségek felfedezésére, amelyben a Gundel mindig is jó példát mutatott – emelte ki Bándoli Attila, az események sajtótájékoztatójának helyet adó Gundel ügyvezetője, Gundel János munkásságára utalva. A városligeti étterem azonban a Jeune Sommeliers Competition helyszíne is lesz, és ennek szervezésében három munkatársa is kiveszi részét.

Novák Iván, a szervezet hazai elnöke elmondta: Magyarországnak tavaly volt először lehetősége az ifjúsági szakács világbajnokság szervezésére, ahol Mede Ádám harmadik helyezést ért el. Ezen felbuzdulva idén először rendezik meg a fiatal sommelier-k válogató versenyét, amelyre 7, 31 év alatti szakember jelentkezett, a tét a vaduzi világversenyre való kijutás.

A 27 év alatti szakácsok hazai döntőjének, a Jeune Chefs Rotisseurs-nek június 2-án ismét a Metro Gasztroakadémia ad otthont, itt a 8 versenyzőnek két turnusban meglepetéskosárból kell előételt, főételt és desszertet készítenie, három óra alatt, amelynek készítését a három tagú konyhai zsűri ellenőrzi, anonim kóstolását pedig 9 neves éttermi szakember végzi. A nyertes a jövő szeptemberi manchesteri világversenyen képviselheti hazánkat, nem egyedüliként, hiszen az ottani zsűribe meghívást kapott Kovács Lázár is.

A sommelier-k június 3-án a Gundelben tesztfeladatokon és helyzetgyakorlatokkal bizonyíthatják rátermettségüket, és a szabályok értelmében minden versenyzőnek minden feladatot teljesítenie kell, angol nyelven.

Bár ezek a versenyek a többihez képest picinek tűnik, de számos, immár nemzetközi elismertségre szert tett szakember is a Jeune Chefs Rotisseurs-ön bizonyított először – mutatott rá Pintér Katalin, a Gerbeaud-ház tulajdonosa. – Ám ahhoz, hogy minél több  tehetség bukkanjon fel, kellenek olyan szakmai műhelyek és támogató mentorok, akik felfedezik és támogatják ezen fiatalokat.

Mindkét verseny eredményhirdetésére június 4-én este kerül sor, előtte azonban Chaine des Rotisseurs szakmai kerekasztal-beszéltetést szervez Ronn Wiegand Master Sommelier és Master of Wine részvételével, aki a sommelier-verseny zsűrijében is részt vesz.