Champagne a Belvárosi Piacon

Szerző: | 2017.11.18 | Események, Hírek

A fővárosi Hold utcai Belvárosi Piac november 26-án ismét egy izgalmas gasztro-eseménynek ad otthont: a Champagne a Holdon keretében délutánba nyúló villásreggelire várják a pezsgők, pontosabban a champagne-ok rajongóit.

E nemes ital egyre népszerűbb itthon is, s a programra a legjobb champagne-házak kínálata érkezik, melyekhez különleges ételpárosításokkal készülnek a csarnok éttermei.

Noha számos étterem és bár tart a választékában champagne-okat, első alkalommal szerveződik olyan esemény, ahol nem szakmai kóstolón vagy nagyszabású vacsoraprogramon, hanem egy sokkal lazább, de nagyon stílusos reggelizőnap keretében lehet ismerkedni az eredetvédett francia pezsgők széles választékával. A VinCE-rendezvényeken megszokott minőség és igényesség ezúttal egy kicsit formabontóbb miliőben jelenik meg, a Belvárosi Piac gyönyörű műemléképülete és gasztronómiai kínálata azonban méltó környezetet teremt a champagne-ok bemutatkozásához.

A VinCE Champagne a Holdon rendezvény célja, hogy az ünnepi szezon elején vendégül lássa mindazokat, akik reggel kilenctől már szívesen csatlakoznak egy bohém gasztro-bulihoz. Ahol a palackokat akár szablyázni is lehet, s a töltött poharak mellé osztriga, kaviár, de akár változatos smørrebrød-ok, fűszeres csiga, vagy kacsakolbász is rendelhető.

Tizenkét étterem várja a látogatókat, s erre az alkalomra érkezik a balatonszemesi Kistücsök és az Arany Kaviár. Nyitva lesznek a piac legnépszerűbb helyei, köztük a Michelin-csillagos Széll Tamáshoz és Szulló Szabinához köthető Stand25 Bisztró, az egyik legvagányabb séf, Bíró Lajos mindkét üzlete;  A Séf utcája és a Buja Disznó-k, Lakatos Márk Lakatos Műhelye, s még Szabó Győzővel is koccinthatunk a Steamboo-ban. Az orosz fine diningot és a népi konyhát egyaránt jól ismerő Nyíri Szása ismét lenyűgöző fogásokkal készül a Moszkva Téren, s a Haxen Market, a Vörös Homár, a Kandalló Market, a Gusto Delicate Budapest, valamint az újonnan nyíló Société.demo is különlegeset alkot erre az alkalomra.

Az éttermek egy-egy champagne-házat is képviselnek, és készülő fogásaikat is ezek a pezsgők inspirálják. A földszinti közösségi piac helyén Champagne-korzó várja a látogatókat, ez a sétálókóstoló helyszíne, ahol a champagne-standok kínálatából válogathatunk.

 

Szablyázás, kurzusok és kaviárok

A VinCE csapata ezúttal is lehetőséget teremt arra, hogy az érdeklődők előadásokon is részt vehessenek a nap során. Két ingyenes VinCE-CEWI kurzus is a program része Mit tud a dosage? és A szőlőfajta titkai címmel, melyek szintén a közösségi téren zajlanak majd.

A champagne mellé kaviárokkal is ismerkedhetnek a vendégek az Arany Kaviár földszinti standján, lesz többek között szibériai tokhal kaviár, imperial kaviár osztrigával és lazacikra is.

A kóstolók mellett sabrage-olni, vagyis szablyázni is tanulhatnak a vállalkozó kedvűek Borsos Gergely Guinness-rekordertől.

A pezsgő hangulatot ehhez illő zenékkel is inspirálják, a Max&Kata gitárduó, valamint a Swing á la Django formáció szórakoztatja a közönséget. Sikkes öltözetet kap a helyszín, de a piaci jelleg persze megmarad.

Az eseményre látogatók elővételben a champagneaholdon.eventbrite.com oldalon, és a helyszínen, készpénzes és kártyás fizetéssel is megvásárolhatják belépőiket, s érkezéskor máris egy pohár ajándék MUMM-mal kezdhetik a napot. A belépőjegy ára (3990 Ft) nemcsak az első pohár pezsgőt tartalmazza, hanem a programokon való részvételt is, a kóstolandó buborékok vásárlása pedig a standoknál és az éttermekben történik, készpénzes fizetéssel.

Champagne választék a Belvárosi Piacon

MUMM, Dom Pérignon, Duval Leroy, Gosset, Paul Bara, Pol Roger, Bollinger, Drappier, Louis Roederer, Taittinger, Billecart-Salmon, Moët&Chandon, Veuve Clicquot, Ruinart, Krug, Piper-Heidsieck, Laurent-Perrier, Charles Heidsieck

 

Mit jelent a champagne?

Champagne csak a franciaországi Champagne borvidéken készülhet, 1936 óta eredetvédelem alatt áll, de történelme sokkal távolabbra nyúlik vissza. A champagne-házak évszázadok óta készítik nem évjáratos cuvée-iket a különböző évjáratok, szőlőfajták és alrégiók borainak házasításával.

A kiemelkedő évjáratok terméséből ugyanakkor kisebb tételszámban készítenek évjáratos champagne-okat, amelyeket jellemzően hosszabb érlelésnek vetnek alá. Három szőlőfajtából készítik – ez a pinot noir, a chardonnay és a pinot meunier – úgynevezett méthod traditionnelle eljárással.