Csak kezeletlen citrusokat a pohárba!

Szerző: | 2022.01.18 | Bennfentes, Hírek

Szinte már nincs olyan internetes híroldal, ahol ne olvashatnánk arról, hogy a citrusok héja vegyszerekkel kezelt, mégis a legtöbb vendéglátóhelyen – beleértve a koktélbárokat is – vegyszeres citrom, lime és narancs kerül az ásványvizes, limonádés, koktélos pohárba – méghozzá héjastól!

Egy sima lemosás nem segít!
A citrusféléket erős gomba- és baktérium-, illetve rovarirtó szerekkel kezelik, kivéve a bio-, valamint a kifejezetten kezeletlen termékként jelzett gyümölcsöket. Az ok a hosszas szállítás és a tárolás, máskülönben hamar penészedne több tonnányi áru. A legáltalánosabban használt vegyszerek az imazalil, a prokloráz, a tiabendazol, az ortofenil-fenol, illetve annak a nátriummal alkotott sója.

Az imazalil karcinogén, azaz erősen rákkeltő, gyerekekre – kisebb testsúlyúknál fogva – kifejezetten veszélyes.

A tiabendazol, a prokloráz és az ortofenil-fenol mérgező és karcinogén, az imazalillal együtt a földbe, onnan az álló- és folyóvizekbe jutva a rovarok mellett a halakat és kétéltűeket is megmérgezi. A karciogén hatás mellett többek között káros az emésztőrendszerre, a pajzsmirigyre, a pajzsmirigy hormonjaira, a májra, a szaporítószervekre és -hormonokra. A probléma nem egyetlen adaggal van, hanem az emberi szervezetre gyakorolt hosszú távú hatással – a sok kicsi összeadódik.

Olvashatunk olyan ajánlást, hogy a vegyszerrel bevont citrusféléket forró víz alatt dörzsöljük át kefével. Nos, a mosási módszer nem hatékony; egyrészt egy diffúzió történik a gyümölcsbe, azaz beledörzsöljük a vegyszereket a héj legfelső sejtrétegeibe, másrészt imazilil és prokloráz esetében legfeljebb a vegyszer egyharmadát lehet eltávolítani – mosogatószerrel, ami ugyancsak beszívódik a héjba. Mindkettő felszívódik a gyümölcs szövetébe, a gyümölcs héjának mélyebb rétegébe, ott fejti ki gombaölő hatását. A tiabendazol, az ortofenil-fenol a terméshéj felszínén tapad meg, így mosással jobban – de nem teljesen – távolíthatóak el, mint a fent említett durvább tásaik.

Ha biztonságos ételkészítési gyakorlatot szeretne követni, biocitrusféléket kell használnia vendéglátóhelyén. Bár a határértékbe általában beleférnek a vegyszeres citrusfélék is, de ma már szakmai igényesség, egyúttal a vendégek igénye is, hogy vegyszermentes alapanyagból készült ételt vagy italt fogyasszanak.

Sajnos a nem biogyümölcsben előfordulhat növényvédőszer-maradvány a tenyészidőszakból, és továbbra is „kezeletlen” címkével lehet ellátni, mivel a betakarítás után már nem kezelték.

Határérték felett
Az utóbbi időben előfordultak a hazai boltokban olyan citrusfélék, amelyekben a megengedett határérték feletti, vagy pedig az EU-ban már nem engedélyezett növényvédőszer-maradékot mutatott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.  A hatályos közösségi rendelkezések alapján a citrusféléket már az EU-ba való belépéskor kiemelt ellenőrzésnek vetik alá, emiatt eleve kevesebb kifogásolt áru érkezhet az unió területére. A körültekintő hatósági ellenőrzés ellenére az elmúlt időszakban a szakemberek több esetben tapasztalták, hogy az Európai Unión kívüli országokból – elsősorban Törökországból – olyan gyümölcsök (pl. citrom, grapefruit, narancs, mandarin, klementin) érkeztek hazánkba, amelyek vagy a megengedett határérték felett tartalmaztak egy-egy növényvédőszer-hatóanyagot, vagy az EU-ban már nem engedélyezett növényvédőszert használtak fel a kezelésükre. Utóbbi esetben klórpirifosz, prokloráz és klórpirifosz-metil hatóanyagok jelenlétét mutatta ki a laboratórium a citrusfélékből.