Csapfoglalás, borbár és fesztivál az Élesztőben

Szerző: | 2016.03.17 | Hírek, Italsor

Március 16-20. között a 9. kerületi Élesztő összes sörcsapján a Monyó által főzött sörök kóstolhatóak – legyen szó saját márkáról vagy másoknak készített termékekről. Az ország legnagyobb csapfoglalása azonban még csak a kezdete a tavaszi eseményeknek.

„Rengeteg sörfajtánk van, amelyek bemutatásához az Élesztő kínálja a legtöbb – szám szerint 26 – csapot” – magyarázta az akciót Németh Antal, a Monyó sörfőzője. A hétvégén kóstolható itt többek közt a számos díjat bezsebelő Beaver Fever (bécsi ászok) mellett a most debütáló Belgian Trip (belga trippel), a Black Saison vagy éppen a székesfehérvári püspök kérésére készített szortiment.

monyo2A harmadik születésnapját április elején ünneplő kézműves söröző hamarosan újabb részleggel bővül – a Vinopiano közreműködésével ugyanis megnyílik borbárjuk is, így azok is komoly kínálatból válogathatnak, akiktől távol áll az árpa és a komló világa. Bart Dániel, az Élesztő alapítója elmondta: szintén a születésnap kapcsán, április 8-án indul el a District IX. fesztivál, amelynek nem titkolt célja, hogy a Ferencvárost a „kézműves sör negyedként” pozícionálja a hazai piacon. Ehhez megnyerték maguknak a kerület több sörfőzőjét és kocsmáját, hogy összesen 15 helyszínen 99 sört kínáljanak a vendégeknek a Kálvin téri Monyótól kezdve a Kaltenbergen át az Élesztőig. Ehhez kapcsolódóan színházi előadásokat és kiállítást is szerveznek majd, és ekkor verik csapra Magyarország első cask ale-jét, amelyet a Hübris csapatával és a londoni Signature Brewery-vel közösen készítenek el. A könnyű, alacsony alkoholtartalmú sör különlegessége, hogy hozzáadott széndioxid nélkül csapolandó, ezért komoly odafigyelést igényel nemcsak a készítők, hanem a pultszemélyzet részéről is – mutatott rá Kosztolányi-Baji Zsolt, a Hübris sörfőző-mestere. A cask ale készítéséhez szükséges speciális hordók és a pumpás csapolóberendezés pedig Angliából érkezik. Ha sikeres lesz a premier, szélesebb körben is igyekeznek felhívni a figyelmet az itthon még kevésbé ismert, szűretlen, pasztörizálatlan sörtípusra, amely Angliában közkedvelt, és számos pubban folyamatosan elérhető.