Csatlakozz a Rakunhoz! – 13 millió eldobott doboz csak Budapesten

Szerző: | 2022.06.08 | Hírek

Az újrahasznosítás nem megoldás, hiszen az általunk eddig gyártott műanyagok mennyisége már meghaladta a bolygók határait! A vendéglátóhelyek nagyon sokat tehetnek a műanyagszennyezés ellen azzal, ha az egyszer használatos csomagolóanyagok, evőeszközök, poharak, tányérok helyett más utat választanak. Az egyik út a Rakun.

A Rakun Dobozközösség a környezetvédelmi világnap alkalmából kampányában a műanyagszennyezés problémájára hívta fel a figyelmet.

A Rakun rendszere másfél éves fennállása óta már 12650 darab egyszer használatos doboztól, azaz 660 kg hulladéktól mentette meg a földet az újrahasználható acéldobozaik használata révén.

A Denkstatt Hungary Kft. elemzése szerint a Rakun által használt rozsdamentes acéldobozok már 25 használat után kisebb hatást gyakorolnak a globális felmelegedésre, mint a Magyarországon gyártott, eldobható polipropilén dobozok.

Vendéglátósként Rakunnal sokat tehetünk környezetünkért (Fotó: Köfaragó Zsuzsi)

Óriási probléma a műanyaghulladék felhalmozódása, mindenki látott már legalább egy szívszorító képet erről. Megmutatják, ahogy az állatvilág szenvedi meg az emberi lustaságot és nemtörődömséget. Ezek a történetek viszont általában az óceánról vagy messzi egzotikus állatokról szólnak. Nézzük meg mi itthon a valóság, ha műanyag dobozokról van szó!

A Tudatos Vásárlók Egyesületének számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió műanyag eldobható ételes doboz kerül a kukába. Ez egy nagy szám, így nehéz elképzelni mit is jelent. Ha ezeket a kidobott dobozokat egymás mellé raknánk, összesen 2469 km lenne, és Budapesttől Lisszabonig érne.

Tudósok nyílt levélben kérik, hogy a problémát a gyökerénél kezdjék el orvosolni és csökkentsék a műanyag gyártását.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete történelmi döntést hozott a műanyagszennyezés megszüntetéséről szóló globális szerződés elfogadásáról az év elején, a megállapodásról szóló kormányzati tárgyalások május 30-án megkezdődtek.

A tudósokból és szakértőkből álló nemzetközi csoport most amellett érvel a levélben, hogy a problémát a forrásnál kell kezelni, az új műanyagok gyártásának szabályozásával, korlátozásával és hosszú távon fokozatos megszüntetésével, hiszen az újrahasznosítás nem elég.

„Még ha jobban újrahasznosítanánk is, és amennyire csak lehet, megpróbálnánk kezelni a hulladékot, akkor is évente több mint 17 millió tonna műanyagot bocsátanánk a természetbe” – mondja Melanie Bergmann, a német Alfred Wegener Intézet munkatársa, a levél kezdeményezője.

A megoldás az új műanyagok gyártásának korlátozása lenne, hiszen ez segítené csökkenteni a környezetbe való kibocsátást és további számos előnyökkel járna: „Növelné a műanyagok értékét, fellendítené a további intézkedéseket a műanyagszennyezés visszaszorítására, segítene az éghajlatváltozás leküzdésében, és elősegítené a körkörös és fenntartható gazdaságra való átállásunkat.” – nyilatkozta Martin Wagner, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem ökotoxikológusa.

Mit tehetünk mi a hétköznapokban az egyszer használatos elviteles dobozok okozta környezeti károk enyhítése érdekében?
Válasszunk környezetbarát csomagolást az elvitelesen rendelésnél; vendéglátóhelyként csatlakozzunk a Rakun-dobozközösséghez!