Cseh konyha ihlette gasztrokalandok Prága elsőszámú sörével

Szerző: | 2016.05.25 | Hírek, Italsor

A több száz éves hagyományokkal rendelkező cseh sörkultúra emblematikus márkája, Prága elsőszámú söre, a Staropramen idén nyáron cseh gasztrokalandokra csábítja a márka hazai kedvelőit. A Staropramen Ízművek kezdeményezés a tradicionális cseh konyha által ihletett fogásokat hozza el Magyarországra.

Ha Csehországot emlegetjük, valószínűleg elsőként a finom sörök jutnak az eszünkbe. Nem is csoda, hiszen a sör a leggyakrabban fogyasztott alkoholos ital Csehországban és egyben az ország egyik szimbóluma. A cseh gasztronómia azonban messze túlmutat a kiváló sörökön, hiszen számos ételkülönlegességet is kínál, ami tökéletes kiegészítője lehet egy sör mellett eltöltött baráti beszélgetésnek.

A Staropramen Magyarországon elérhető termékeihez – Staropramen világos, barna, Granát, Unfiltered és alkoholmentes – a nyár legütősebb cseh gasztrofogásait hozza el a Staropramen Ízművek elnevezésű kezdeményezés keretében.

Staropramen Izmuves Estek1Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár Kft. ügyvezetője a tradicionális cseh konyha ihlette fogások kapcsán kiemelte: „Az egyedi sörkorcsolyákat, az íncsiklandozó húsos és vegetáriánus életeket egytől egyik úgy alkottuk meg, hogy a Staropramen söreihez passzolva igazi cseh street food élményt nyújtsanak a sörkedvelőknek. Bízunk benne, hogy az országszerte több nyári rendezvényen is elérhető Staropramen Ízművek még több rajongót szerez a cseh sör- és gasztrokultúrának.”

Az egyedi Staropramen menüsor először szűk kör előtt, az Staropramen Ízműves Esték keretében mutatkozik be a Carphatt Kitchen lakásétteremben. Itt csupán 5 napig lesz elérhető a különleges vacsora pár szerencsés számára, ezután indul útjára a Staropramen Food Truck, hogy elvigye a cseh finomságokat az ország több pontjára.

A Staropramen food truck június elején, a Budavári Sörfesztiválon debütál a nagyközönség előtt különleges menüjével, és a nyár folyamán, több fesztiválon is felbukkan majd országszerte. Az események listája a http://staropramen.com/hu weboldalon lesz elérhető.

A Carphatt Kitchen lakásétteremben kóstolható bemutatómenü a következő fogásokból áll:

Cseh kaporleves tojással, röszti – a klasszikus dél-csehországi kulajda átköltése.

Marha hátszín szeletek roston, petrezselyemszósszal, cseh krumplisalátával, friss zöldekkel, tejszínes vadas öntettel – ez a szinte minden csehországi étteremben kaphat svíčková na smetaně „újragondolása”.

Pulled csülök burger, salátával (csülök sütve, ropogós tepertővel, sült káposzta, speciális burger szósz) – a sörözői klasszikus sült csülök street food változata.

Sült árpa, fűszeres vargányával – hagyományos vega fogás, a houbový kuba.

Cseh palacsinta variációk (2 féle öntettel) – lívance (nem palacsinta-, hanem kelt tésztából készül).