Cserjétől csészéig

Szerző: | 2016.03.30 | Események, Hírek

A kávé története nem csak szórakoztató, de rengeteg kulturális vonatkozást is hordoz – mondja Szuna Noémi, a Kávé – csészével a világ körül című könyv szerzője. A március elején megjelent kötet szakmabelieknek és kávérajongóknak egyaránt hasznos információkkal szolgál.

A könyv bemutatja a kávé évezredes, a kávéházak ötszáz éves történetét és a mai trendeket egyaránt. Hiszen mára a kávé az egyik legfontosabb kereskedelmi termék, de annál jóval több is: kontinensek ízei, pörkölési hagyományok, elkészítési technológiák határozzák meg, mi kerül a csészébe. A gasztronómiához hasonlóan a kávékultúra is látványosan fejlődik, a modern háztartási eszközöknek köszönhetően pedig már nemcsak a kávézókban ihatunk tökéletes kávét, hanem akár otthon, saját magunk is elsajátíthatjuk a baristák tudását.

A könyv világkörüli útra kalauzolja az olvasót, megismerteti a legfontosabb kávétermelő helyeket Etiópiától Brazíliáig, bemutatja a kávé útját a cserjétől a csészéig, elvisz a meghatározó kávéfővárosokba, a manapság kultikusnak számító kávéházakba, ahová szenvedélyes baristák, kávésznobok és ínyencek járnak, a pultban pedig olyan hozzáértéssel dolgoznak a szakemberek, akárcsak a Michelin-csillagos konyhákban. Az is kiderül, hogy a globális „kávéforradalom” miként érződik itthon, kik a szakma meghatározó arcai, akik mikropörkölőket üzemeltetnek, saját márkás kávékat dobnak piacra, kávézókat vezetnek, és helyt állnak a barista világversenyeken. Ha valaki pedig kedvet kap, hogy elkezdjen kísérletezni a látványos tejhaböntéssel, vagy elkészítsen egy-két nem mindennapi receptet, ebben is hasznos segítséget nyújt a könyv, hiszen a receptúrák mellett számos illusztráció, gyakorlati tanács és fogalommagyarázat is rendelkezésre áll.

A könyvben szereplő receptek összeállításában Tóth Sándor, a Lucky Cap és a szekszárdi A Kávé Háza tulajdonosa, többszörös magyar bajnok barista és csapata segédkezett.