Nem várt fordulat a francia Michelin kalauzban.

2017 szeptemberében történt, hogy Sébastien Bras úgy döntött, a Suquet nevű étterme számára odaítélt három Michelin-csillagot köszöni, de nem kéri. Döntését azzal indokolta, hogy nem szeretne többet együttélni azzal a nyomással, amit a három csillag jelent. Bár a Michelin Guide – csúnyán fogalmazva – nem kívánságműsor, a kalauz készítői elfogadták ezt a kérést, és a tavalyi kiadványban nem szerepelt az étterem. Ez a maga nemében szinte egyedülálló példa volt az ilyesmire, mert Michelin-csillagot elvileg nem szokás “visszaadni”. A séf a 2019-es kalauz megjelenése előtt néhány nappal hosszú interjúban taglalata, mennyire megkönnyebbült a csillagok elvesztése után, és hogy a változás milyen hatással volt étterme konyhájára. Elmondta, hogy mennyivel boldogabban dolgozott a konyhában úgy, hogy nem érezte magát rivaldafényben a csillagok miatt, és hogy örömmel tartotta étlapon a helyi alapanyagokból készült ételeket a kaviár, a langusztin vagy a rák helyett. Azt is hozzátette, hogy figyelemmel fogja kísérni a 2019-es megjelenést, hiszen számos barátja szerepel a kalauzban. Arra azonban senki sem számított, hogy a Michelin Guide meggondolja magát, és visszateszi éttermét a kalauzba, az eddigi három helyett azonban két csillaggal. Ezt hívják úgy, hogy nem várt fordulat.