Csodás Magyarország: A Göcsej és a Kerka-Mura rejtett útjain

Szerző: | 2020.08.31 | Hírek

Dél-Zala a lágyan hullámzó dombok, a termálfürdők és a kiterjedt, érintetlen erdőségek hazája.

Mintha a határ menti, aprófalvas vidéken megállt volna az idő: mindent átjár a nyugalom és meghittség varázsa. 

KISVASUTAZÁS Ezen az erdőkben gazdag vidéken találjuk az ország legkiterjedtebb kisvasúthálózatát: a Csömödéri Állami Erdei Vasút 109 kilométer hosszan szeli át a göcseji tájat.

A Csömödéri Állami Erdei Vasút 109 kilométer hosszan szeli át a göcseji tájat
Fotó: Zalaerdő Zrt.

A nyári szezonban az erdei vasút Lenti és Kistolmács közötti 32 kilométeres szakaszát birtokba vehetik a kirándulók. A hangulatos útvonal érinti a göcseji fenyőrégiót, a Kerka völgyét és a göcseji bükktájat. Az állomásokon csatlakozhatunk a jelzett biciklis és bakancsos turistaútvonalakhoz – rövid gyaloglással akár a háborítatlan vétyemi ősbükkös, akár a Budafai Arborétum könnyedén elérhető. 

VIZES ÉLMÉNYEK A túrázást vizes élményekkel is feldobhatjuk: frissüljünk fel az ország legszebb panorámájú nyitott termálfürdőjében Bázakerettyén; vagy csobbanjunk egyet az erdei vasút végállomásánál, a festői környezetben fekvő Kistolmácsi-tóban, amely a horgászok és a békés strandolást kedvelők paradicsoma.

Bázakerettye termálfürdője
Fotó: Tourinform Lenti

3 HELY, AMIT LÁTNI KELL

Öveges professzor háza, Páka: Szülőfalujában, egykori lakóházában rendezték be a múzeumát a híres fizikaprofesszornak, akinek kísérletein nemzedékek nőttek fel. Működő maketteken Öveges József legnépszerűbb kísérleteit is megismerhetjük. 

Öveges professzor háza Pákán
Fotó: Fülöp Veronika

Vízimalom Múzeum, Szécsisziget: A hazánkban már csak mutatóban fennmaradt néhány vízimalom egyike. A több száz éves ipartörténeti emlék felújítva várja a látogatókat.

Szécsisziget Vízimalom Múzeuma
Fotó: Tourinform Lenti

Füge- és kiviültetvény Tormaföldén: Hamisítatlan mediterrán élményt kínál a Szent János-hegy lankáin fekvő Fügeliget birtok. Az egykori szőlőhegy a panoráma miatt is megér egy kirándulást.

TÚL A HATÁRON

A határtól néhány kilométerre, Szlovéniában fekvő, kétnyelvű Lendvát gyönyörűen felújított vára miatt érdemes felkeresni. De a környék híres borvidék is: a szőlőültetvények kilenc kilométeres sávban húzódnak Hosszúfalutól Pincéig, ahol számtalan borháznál és parasztgazdaságban kóstolhatunk helyi borokat.


(Fotó: 123rf)


A cikk eredetileg a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: