Csodás Magyarország: Állati jó kalandok

Szerző: | 2020.10.20 | Hírek

Az állatkerti látogatás igazi jolly joker családi program: az élővilág lenyűgöző sokszínűségére sem gyermekként, sem szülőként nem lehet ráunni.

Az állatos programok, látványetetések, tréningek még közelebb hozzák a vadakat, könnyen megeshet, hogy a „nemszeretem” állatokkal is megbarátkozunk.

Fővárosi Állat- és Növénykert

A világ egyik legrégebbi állatkertje, 850 állatfaj és 2000-nél több növényfaj otthona. Tervezzük meg előre, hogy az elefántos kapun belépve melyik földrész állatai felé vesszük az irányt, így biztosan jut idő a modern Varázshegy, a dzsungelszerű Pálmaház vagy a patinás Akvárium érdekességeinek felfedezésére.

A világ egyik legrégebbi állatkertje a budapesti, Fotó: MTÜ

A vadonban már kihalt fajok mellett nemrég született kenguru-, orangután- és sörényeshangyász-kölyökben is gyönyörködhetünk.

Nyíregyházi Állatpark

500 állatfaj több mint 5000 egyedének életébe leshetünk be a város üdülőövezetében, Sóstófürdőn, árnyas tölgyerdőben kialakított park 300 ezer négyzetméternyi területén. Induljunk Föld körüli kirándulásra a Tarzan ösvényen, az Ócenáriumban, a Sarkvidéken vagy a Zöld Piramis esőerdőházban, és nem kevésbé izgalmas az Andok-kalandok épülete sem, ahol függőhidakról szemlélődhetünk.

Nyíregyházán a víz alatti világ is feltárul, Fotó: Sándor Balázs

Ha estig sem érnénk a kalandok végére, megszállhatunk az állatkerti szálláshelyek egyikén.

Veszprémi Állatkert

Büszkesége az Afrika-szavanna kifutó, ahol zebrák, zsiráfok, impalák, struccok és egy orrszarvúcsalád él békés szomszédságban. A hatalmas külső térrel rendelkező Majomház, az elefántpark, a fókák és pingvinek medencéje éppúgy a családok kedvence, mint a Kölyökdzsungel játszóház vagy az Afrika-szavanna játszótér.

Látványos része a Veszprémi Állatkertnek az elefántpark, Fotó: Sándor Balázs

Őslényrajongóknak kihagyhatatlan a Dinó Park, ahol kis szerencsével „dinócsontokat” is kiáshatnak a gyerekek.

Pécsi Állatkert

A Mecsek oldalában kialakított, idén 60 éves állatkertben 250 faj 1000 egyede él, hazai és egzotikus vadak egyaránt. A főépületben lévő akvárium-terrárium hosszas nézelődésre csábít édesvízi és tengeri állatokkal, hüllőkkel, kétéltűekkel.

Testközelben a vadállatokkal, Fotó: Pécsi Állatkert

Madárröpde, majom-, nagymacska-, víziló- és krokodilházak, Afrika-kifutó, fókamedence és állatsimogató is várja a látogatókat a néhány éve megújult létesítményben.

Xantus János Állatkert

A hazaiak mellett számos afrikai, dél-amerikai, ázsiai állatot bemutató győri állatkert ereje befogadható méretében és családiasságában rejlik. Az itt élő állatok rendkívül közvetlenek: szemtelenül kíváncsi gyűrűsfarkú makik, ennivalóért rimánkodó vidrák, kézből lakmározó zsiráfok veszik le lábáról a látogatót. Naponta kétszer tengerimalac „vonat” is közlekedik.

Óriási élmény a zsiráfetetés, Fotó: Sándor Balázs

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: