Csodás Magyarország: Budapesti kiállítóhelyek – másképp

Szerző: | 2020.11.01 | Hírek

Nem hagyományos múzeumba vágyik? Valami mást, igazi kuriózumot keres? A fővárosban elsőként ezeket a helyeket fedezze fel!

Trafó Kortárs Művészetek Háza

A 40 évig üresen álló, lepusztult ferencvárosi trafóházba 1998-ban „költözött be” a kortárs művészet, s az elmúlt évek során a műfaj fellegvárává, kultikus központjává tette az intézményt.

A kortárs művészetek kultikus központjává vált a Trafó

Fotó: Biró Dávid

A benne helyet foglaló galéria nemzetközi kontextusban mutatja be a hazai fiatal és középgenerációs kortárs művészetet.

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

A Nagymező utca ékköve a több mint 100 éves műemlék épület, melyben Mai Manó császári és királyi udvari fényképész műteremháza működött.

Napfényműterem a Mai Manó Házban

Fotó: Tímár Gergely

A regényes sorsú épület egy ideig az Arizona mulatónak is otthont adott, számos méltatlan „szerepe” után végül újra a fotográfia elkötelezett „szentélye” lett. Október 13-tól Robert Doisneau: Párizstól Palm Springsig című kiállítása látható.

A38 Hajó

Az eredeti funkcióját tekintve ukrán kőszállító uszályhajó közel két évtizede szolgálja ki a legmagasabb fokon Budapest koncertéletét a Dunán. A független kulturális központ évente több mint 700 előadó-művészeti programot szervez.

Az egykori kőszállító uszályhajó közel két évtizede szolgálja ki Budapest koncertéletét

Fotó: 123rf.com

A 2015-ben hozzácsatolt új hajótestben foglal helyet a 125 négyzetméteres, panorámaablakos, teraszos kiállítótér, mely extravagáns tárlatok méltó helyszíne.

Várkert Bazár

A Várkert Bazár újjászületése óta a legkülönfélébb programok, koncertek, kiállítások, kezdeményezések befogadótereként ismert. Területén – a neoreneszánsz kert, az éttermek és a kávéház mellett – több kiállítótér, multifunkciós rendezvénytér is helyet kapott.

A legkülönfélébb programok befogadótere a Várkert Bazár

Fotó: 123rf.com

Jelenleg az Új világ született című, nagyszabású kiállítást láthatjuk, több mint 2000 négyzetméteren.

Virág Judit Galéria és Aukciósház

A művészeti galériákról ismert Falk Miksa utcában működő kiállítóhelyen akár Munkácsy-festményt is vásárolhatunk. A neves aukciós ház rendszeresen szervez tematikus, ingyenesen látogatható festészeti kiállításokat.

Az aukciós ház rendszeresen szervez ingyenesen látogatható festészeti kiállításokat

Fotó: Virág Judit Galéria

Missziója, hogy testközelbe hozza a 19–20. századi magyar festészetet, valamint a világhírű Zsolnay kerámiákat. Évente három alkalommal látványos aukciós árverést szerveznek.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: