Csodás Magyarország: Délibábos Hortobágyon

Szerző: | 2020.10.08 | Hírek

Békésen legelésző gulya, bólogató gémeskutak, távoli délibáb és az emblematikus Kilenclyukú híd – aki az igazi magyar pusztára kíváncsi, annak a világörökség részeként jegyzett Hortobágyon a helye!

Ezen a vidéken évszázados hagyománya van a legeltetéses gazdálkodásnak. A Buda felé hajtott gulyák számára épült jó száz évvel ezelőtt a Kilenclyukú híd, amely körül ma számos látványosság található.

Kirándulásunkat érdemes a híd lábánál fekvő Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában kezdeni, ahol rögtön kerékpárt is bérelhetünk vagy befizethetünk egy csónaktúrára. A Pásztormúzeum kiállítása élőképek segítségével mutatja be a hortobágyi pásztoréletet, a Körszínben beleshetünk a szíjgyártó, a fazekas és a csizmadia műhelyébe.

A gyerekeknek is izgalmas program bejárni a hortobágyi tanösvényeket

Fotó: HNPI / minden jog fenntartva

Aki először jár a Hortobágyon, az üljön fel a Mátáról induló pusztai fogatra, és garantáltan találkozhat legelésző rackanyájjal, szürkemarha-csordával, ménessel, bivalygulyával, no meg pásztorokkal és csikósokkal. A program része a látványos csikósbemutató is.

Folytassuk az ismerkedést az ősi puszta vadvilágával. A Hortobágyi Vadasparkban aranysakált, farkast, pelikánt, sőt testközelből keselyűt is láthatunk. Régi magyar háziállatok között sétálgathatunk a Pusztai Állatparkban, van itt erdélyi kopasznyakú tyúk, parlagi kecske, racka juh és hucul ló, a gyerekeket állatsimogató várja. Izgalmas szafari program terepjáróval meglesni a legelőn a Przewalski-vadlovakat és a hatalmas őstulkokat.

Pusztaszafari a Przewalski-vadlovak nyomában

Fotó: HNPI / minden jog fenntartva

Aki a Hortobágy gazdag madárvilága iránt érdeklődik, az kisvonattal vagy a tanösvények mentén fedezheti fel Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszerét, és kaphat lencsevégre kócsagot, kanalasgémet vagy kárókatonát.

Kisvonattal is felfedezhető a halastavak élővilága

Fotó: HNPI / minden jog fenntartva

Akkor se rohanjunk haza, ha ránk esteledne a pusztán. Hagyjuk, hogy elvarázsoljon a fényszennyezéstől mentes csillagos égbolt látványa!

SZÁLLNAK A DARVAK

Szeptember végétől novemberig előzetes bejelentkezéssel csodálhatjuk meg a darvak látványos vonulását a pusztán. Ilyenkor több tízezer nagyhangú madár lepi el a tavakat és mezőgazdasági területeket.

(Fotó: Tihanyi Gábor)

 

 


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: