Csodás Magyarország: felfedezésre váró békési kastélyok

Szerző: | 2020.08.31 | Hírek

Évtizedeken át Csipkerózsika-álmukat aludták Békés megye kastélyai, amelyek az utóbbi időben sorra újulnak meg és telnek meg élettel. Kakukktojásként egy várat is becsempésztünk a végére. 

1 Almásy-kastély, Gyula

A felújított Almásy-kastélyban kendőzetlenül tárulnak fel előttünk a hajdani magyar arisztokrácia és az őket kiszolgáló személyzet mindennapjai. Az ország egyik legizgalmasabb kiállításán interaktív eszközök – köztük az egykori lakókat „életre keltő” holoprojektor – segítségével ismerhetjük meg, ki fűtötte a kályhákat, ki mosta a grófnő fehérneműit, és hogy nézett ki a személyzet napirendje. 

Az egykori lakókat holoprojektor kelti életre
Fotó: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

2 Gyulavári kastély

A Fehér-Körös ölelésében található, hajdani főúri rezidenciában kialakított látogatóközpont állandó kiállításai újszerű formában mutatják be a Dél-Alföld néprajzi, kulturális és természeti értékeit, gazdaságtörténetét. A kastélyt kerékpárral a legegyszerűbb elérni Gyula központjából, de hetente háromszor kisvonat is közlekedik ide.

Gyula központjából kisvonat jár ide
Fotó: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.

3 Wenckheim-kastély, Szabadkígyós

Az impozáns, tornyokkal díszített kastélyépület – Ybl Miklós egyik legszebb munkája – jelenleg zajló felújítása alatt is látogatható a körülötte elterülő, barokkos franciakert (részlegesen), és szabadon bebarangolható a vadregényes angolkert, amely mesterséges tóval és hidakkal várta romantikus lelkű látogatóit. 

A kert a kastély felújítása alatt is látogatható
Fotó: NÖF

4 Bréda-kastély, Lőkösháza

Az 1806 körül épült, klasszicista stílusú kastélyt jóformán az utolsó órában sikerült megmenteni az enyészettől. A felújított műemlék fő attrakciója a homlokzatán minden este, naplemente után kezdődő, Európában egyedülálló, állandó kültéri 3D-s épületvetítés. 

A fő attrakció a kültéri 3D-s épületvetítés
Fotó: Bréda-kastély

+1 Gyulai vár

Az egykori Magyar Királyság egyetlen épen maradt síkvidéki gótikus téglavárában – a Gyulai Várfürdő és az Almásy-kastély szomszédságában – megnézhetjük, milyen volt a várbörtön, az éléstár, a sütőház, a kovács- és a fazekasműhely, hogy élt egykor a vár ura és úrnője, majd a hódoltság alatt a török szandzsákbég. Minden szombaton garantált programok. 

Az egyetlen síkvidéki téglavárunk, ami fennmaradt
Fotó: Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: