Csodás Magyarország: Irány a csillagos ég!

Szerző: | 2020.09.16 | Hírek

Akit egyszer megbabonázott a csillagos égbolton átívelő Tejút látványa, az örökre az „égi tünemény” rabja marad. Az esti égbolt teljes pompája három csillagoségbolt-parkunkban figyelhető meg leginkább.

1. Zselici Csillagpark

A Zselici Tájvédelmi Körzetben, fenséges erdei miliőben terül el hazánk és Európa első csillagoségbolt-parkja, ahol csillagvizsgáló, planetárium, meteoritkiállítás, az épület mellett az égbolt fürkészésére alkalmas fekvő-pihenő terület és egy 25 méter magas kilátó várja a látogatót. A bemutatók és az erdei túrák során nemcsak a Nap és a csillagos égbolt, de a zselici erdő titkaira is fény derül.

Európa első csillagoségbolt-parkja a Zselicben létesült
Fotó: Schmall Rafael

2. Hortobágyi Csillagoségbolt-park

A Hortobágy hazánk egyik legkevésbé fényszennyezett területe, a parkba látogató számára az első élmény, hogy a csillagokkal teleszórt égbolt a Tejúttal varázslatos búraként borul a pusztára. A mátai Fecskeház erdei iskola csillagdájának kínálata mellett tematikus táborokon, éjszakai túrákon, madármegfigyeléssel egybekötött csillagsétákon és asztro-gasztro túrákon is részt vehetünk.

3. Bükki Csillagoségbolt-park

Hazánk harmadik csillagoségbolt-parkja az ország legnagyobb átlagmagassággal rendelkező területe, ahol az égbolt csodái fizikailag is közelebb vannak hozzánk, ráadásul vékonyabb légrétegen át csodálhatók. A földtani, állattani, növénytani, kultúrtörténeti kincsekben gazdag Bükkben folyamatosak a csillagászati megfigyelések, az éjszakai séták és az erdei iskolák.

A Bükkben rendszeresen indulnak éjszakai csillagnéző séták
Fotó: Novák Richárd

+1 Pannon Csillagda

A Bakonybélben található csillagda az ország első komplex csillagászati ismeretterjesztő élménycentruma. Modern távcsőparkkal, hazánk legkorszerűbb digitális planetáriumával, 3D-s Mars-mozival, valamint interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással várja a látogatókat nappal és éjszaka. Itt őrzik a híres Gibeon meteoritot, s itt nézhetjük meg az Acta Galilei filmet a nagy csillagász munkásságáról.

3D-s Mars-mozi is van Bakonybélen
Fotó: Bárány László

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: