Csodás Magyarország: Lelassulás a Körösöknél

Szerző: | 2020.11.11 | Hírek

Csendes merengésre csábító természeti szépségek és történelmi legendák várják a vendégeket a Körösök ölelésében fekvő, a föld és a víz javaival kényeztető, büszke múltú Szarvason.

MIÉRT IDE? Békés megye nemcsak nevében, tempójában is békés: mintha ráérősebben telne itt az idő, intenzívebbek a színek, az ízek és az illatok. Gyalogos vagy kerékpáros túrákon ősszel is elmerülhetünk az idilli Körös-holtág nyugodt szépségében, hogy a kiadós mozgás után, egy forró halászlé és egy tanyasi palacsinta társaságában, megbékéljünk a világgal.

MIT CSINÁLJUNK? Keressük fel a történelmi Magyarország közepét jelző Malom-műemléket. Sétáljunk egy nagyot a Kákafoki-holtág partján elnyúló, Pepi-kertnek becézett Szarvasi Arborétumban: az 1600 féle növénykülönlegességben, az ősz színeit magukra öltő lombokban gyönyörködve biztosan megfeledkezünk a hétköznapok gondjairól.

A Szarvasi Arborétum, Fotó: Jakab Gusztáv

Járjuk be hazánk számos nevezetes épületét mindössze pár óra alatt a Mini Magyarország makettparkban, a gombnyomásra elinduló vasút- és hajómodelleket a gyerekek is imádni fogják. A Tessedik Sámuel Múzeum megújult kiállításokkal csalogat.

NE HAGYJUK KI! Az Anna-liget parkjában kialakított Körösvölgyi Állatpark jól ismert és ritkán látható erdei állatok, európai bölények otthona. A múlt titkait felfedezni vágyók jelentkezzenek be az ország egyetlen működőképes, eredeti helyén fennmaradt szárazmalmában tartott bemutató őrlésekre.

Erdei bölények is laknak a Körösvölgyi Állatparkban, Fotó: Babák Zoltán

A Sárarany Szalmaportán (szintén előzetes bejelentkezés után) a tulajdonosoktól leshetjük el kisebb szalmatárgyak, szépséges gyöngyékszerek készítésének rejtelmeit.

NEKÜNK TETSZETT A holtág melletti gát vagy a túratérképen is jelölt útvonalak egyikének végigtekerése után jólesik melegedni a Szarvasi Szent Klára Gyógyfürdő medencéiben és szaunáiban.

A Bolza-kastély, Fotó: Valló Zoltán

Eredjünk egy régi legenda nyomába a Tessedik kincse városfelfedező játékban, és engedjük, hogy tündérek és baglyok vezessék a próbatételekig a gyerekeket a Csodaösvény kalandpályáján, az arborétumban.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: