Csodás Magyarország: Mesélő várak

Szerző: | 2020.11.06 | Hírek

Múltbéli izgalmas kalandok, misztikus legendák és titokzatos szerelmek nyomába eredhetünk az évszázadok viharaival dacoló váraink falai között.

Egy jó kiállításon a történelemkönyvek lapjain oly távolinak tűnő csaták és hősök szinte megelevenednek a szemünk előtt. Íme, öt hazai vár, ahol átélhetjük a múltat.

Füzéri vár

Vulkáni kúpon magasodó, hófehér falaival messzire látszik Füzér – Magyarország legészakibb települése – vára. A látványosan fejlődő erőd kiállítóterei a Perényiek, Báthoryak és Nádasdyak korába vezetnek.

Legészakibb várunk Füzéren, egy vulkáni kúpon magasodik

Fotó: NÖF

Korhűen berendezett termeit végigjárva betekinthetünk a vasajtóval védett, kincseket őrző tárházba, a gótikus várkápolnába, a legrégebbi lakórészként ismert Felső Zöld Házba, az úrhölgyek hálószobájába és a pincékbe is.

Sümegi vár

Darabontok szobája, börtönkiállítás, püspöki hálószoba, sütőház, fűszer- és rózsakertek – a sümegi vár állandó kiállításait felsorolni is nehéz, pedig az ország egyik legszebb, kopár hegytetőre épült középkori erődjében számos egyéb attrakció hívogat.

Lovagi tornákat is rendeznek a sümegi várban

Fotó: MTÜ

A vár kapitánya történelmi élményparkkal, hetente kétszer megrendezett lovagi tornákkal, fegyver- és kocsimúzeummal tiszteleg végvári hőseink előtt.

Nádasdy-vár

A Nádasdy-vár ötszögletű épülete Sárvár belvárosában hazánk egyik legépebben fennmaradt várkastélya, a Nádasdy Ferenc Múzeum otthona.

Különlegesek a sárvári vár dísztermének freskói

Fotó:  MTÜ

A díszterem mennyezetét díszítő, II. Nádasdy Ferenc törökellenes csatáit megelevenítő freskók messze földön híresek, éppúgy, mint a huszárkiállítás, a Nádasdy-óra vagy a térképgyűjtemény. A toronyszobába a kilátás kedvéért érdemes felkapaszkodni.

Pipo-várkastély

Zsigmond király egykori hadvezérének, Ozorai Pipónak a várkastélya szabályos négyszög alakjával, vaskos falaival, borostyánnal befuttatott, zárt udvarával egy romantikus lovagvár képét idézi elénk a Tolna megyei Ozora község közepén.

Romantikus lovagvár Ozora közepén

Fotó: NÖF

Történeti termei – a hitvesi háló, a főúri konyha, a trónterem, a kápolna – a hajdani lakók életéről, a fegyvergyűjtemény a várkatonák mindennapjairól mesél, az élményt 3D-s filmvetítés koronázza meg. A korhű vendégszobákban akár meg is szállhatunk.

Szászvári várkastély

Kis vár, nagy élmény – írjunk libatollal, játsszunk a várbabaházban, öltsünk magunkra szerzetesi csuhát vagy lovagi páncélinget a Baranyai megyei Szászvár nagyközség takaros, felújított várkastélyában.

Kis vár, nagy élmény

Fotó: Szászvár vára

A pécsi püspökök ritkán látott épségben ránk maradt udvarházában interaktív, kreatívan kialakított kiállítótereket járhatunk be, megismerve a tornyos, árkádos épület és a középkori pécsi püspökség történetét.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: