Csodás Magyarország: Meseszép kastélykertek

Szerző: | 2020.08.05 | Hírek

Pompás kastélykertekben sétálni, piknikezni a test és a lélek számára egyaránt üdítő, a csodálatos látvány észrevétlenül tölt fel új energiákkal.  

1 Esterházy-kastély, Fertőd

Akárcsak francia rokonáé, a „magyar Versailles” parkja is művészi kertkompozíció sugárirányú utakkal, formára nyírt örökzöldekkel, pompás virágágyásokkal. A vezetett sétákon a díszudvart, a franciaparkot, a hársfasort, az angolparkot és a rózsakertet is bemutatják. A Cziráky Margit-rózsakertben több mint nyolcezer tő rózsa illatozik.

Esterházy-kastély, Fertőd
Fotó: Eszterháza Központ / Batár Zsolt

2 Festetics-kastély, Keszthely

Az évszázados famatuzsálemeket őrző csodálatos kastélypark – a közelmúltban befejezett rekonstrukciónak köszönhetően – ma épp úgy néz ki, amilyennek a 19. században megtervezték. Ha kigyönyörködtük magunkat a bájos kerti tóban, a szökőkutakban és a hercegnői kamarakertben, irány a Madárpark, amelynek némelyik lakóját meg is lehet simogatni.

A keszthelyi kastély Pálmaháza
Fotó: Helikon Kastélymúzeum

3 Festetics-kastély, Dég

A számos titkot őrző, klasszicista kastélyt körülölelő park hazánk legnagyobb és leglátványosabb angolparkja. Hosszan elnyúló, festői halastó, a romantikus gyalogoshidak és a sziget – rajta a vöröstéglás Hollandi-házzal – ráérős sétákra csábít. A kastélyépület felújítása alatt is látogatható a park teljes területe.

Festetics-kastély, Dég
Fotó: NÖF

4 Andrássy-kastély, Tiszadob

A Loire-menti hangulatot idéző romantikus kastély parkja a Tisza holt ágáig nyúlik le. Legszebb része a tiszafa-koszorúba fogott hímzéses parter kert, amely felülről szemlélve egy középkori liliom rajzolatát adja ki. Ne elégedjünk meg azzal, hogy a kastély hátsó teraszáról lefotózzuk a csodás látványt, érdemes lesétálni és elveszni a labirintusban.

Andrássy-kastély, Tiszadob
Fotó: NÖF

5 Károlyi-kastély, Füzérradvány

A kastély felújítása alatt is látogatható kastélypark patakokon átívelő hidakkal, halastóval és termetes famatuzsálemekkel – köztük az ország legnagyobb platánjaival – ejti ámulatba a látogatót. Akár többórás sétára is indulhatunk benne anélkül, hogy egy útszakaszt kétszer érintenénk. A teraszos franciakert panorámájával nehéz betelni.

Károlyi-kastély, Füzérradvány
Fotó: NÖF

A cikk eredetileg a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: