Csodás Magyarország: Orfűi tavak – Négy az egyben

Szerző: | 2020.08.14 | Hírek

Míg a nagypapa pecázik és apu SUP-ozik, a nagyi és anyu vízibiciklizik a gyerekekkel. Akár ez is lejátszódhat a festői dombok által határolt, mesés fekvésű orfűi tóvidéknél, és úgy is folytatódhat a történet, hogy másnap az egész család sárkányhajóval vagy vitorlással kirándul.

A vízi sportok, a horgászat és az aktív turizmus kedvelői valósággal lubickolhatnak Orfű kínálatában, ahol a vakációra érkezőket Baranya megye legnagyobb vízfelületű tava, a 72 hektáron elterülő Pécsi-tó és annak három „kistestvére” – egy több mint fél évszázada mesterségesen kialakított tórendszer – fogadja.

Az aktív turizmus kedvelői valósággal lubickolhatnak Orfű kínálatában
Fotó: Orfűi TDM

Pécsi-tó

Az élet itt dübörög a legnagyobb fordulatszámon. A tó gáthoz közeli oldalán szabadvízi fürdőhelyeket és kutyabarát partszakaszt egyaránt találunk. Az Aktív Víziturisztikai Központnál úszótégről indulhatnak a kenuk, kajakok, és a tó kiépített kerékpárúton körbe is bringázható. A TóPart – Piknik Teraszon kényelmesen belesüppedhetünk a babzsákokba, és frissítő italok mellett merülhetünk el a minőségi elektronikus zene hullámaiban.

Orfűi-tó

A legkisebb és elsőként létrejött tó fürdésre, csónakázásra és horgászásra egyaránt alkalmas. Déli szegletében, a kellemes, homokos aljú Kistó Strandon átélhetjük a természetben fürdőzés minden örömét.

Az Orfűi-tó fürdésre, csónakázásra és horgászásra egyaránt alkalmas
Fotó: Orfűi TDM

Hermann Ottó-tó

Nem véletlenül kapta nevét az egyik legismertebb magyar természettudósról: a 30 hektáros tó nagyszámú hal- és vízimadárfaj mellett a ritka és védett vidrának is élőhelyül szolgál. A nádasokkal szegélyezett, vadregényes vízen csónakból

Szelek szárnyán
Fotó: Orfűi TDM

Kovácsszénájai-tó

A legfiatalabb gyöngyszemet hegyek övezik, ahol csend és nyugalom honol. Elsősorban a horgászoknak nyújt kikapcsolódást, akik ritkán távoznak üres szákkal. Olyan halak akadhatnak horogra itt, mint a ponty, amur, kárász, süllő, csuka, harcsa vagy keszegfélék.

Ezt is látni kell!

Orfűi Malmok és Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont

Vízfő tanösvény és Forrásház

Mánfa, Árpád-kori templom

Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum

Medvehagyma Ház, MTÜ

A cikk eredetileg a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: