Csodás Magyarország: Szentek és szerzetesek nyomában a Bakonyban

Szerző: | 2020.10.08 | Hírek

A Bakony megunhatatlan. Szépséges völgykatlanjai és szurdokai, csörgedező forrásai, történelmi emlékhelyei a sokadik visszatéréskor is tartogatnak felfedezni valót. Íme, a legszebb látnivalók. Zirctől Bakonybélig.

A Bakony szívében, Zircen találjuk az ország egyik legrégebbi ciszterci apátságát. Gyönyörűen helyreállított barokk temploma ma is a szerzetesközösség liturgikus otthona.

Az ország egyik legrégebbi ciszterci apátsága

Fotó: Zirci Apátság

 

Kivételes szépségű az apátság műemlék könyvtára is, amelynek intarziás berendezésű nagytermét szakvezetéssel csodálhatjuk meg.

Pihenésképpen sétáljunk egyet a ciszterci apátság angolkert stílusú, ősfás arborétumában, vagy kóstoljuk meg a Zirci Apátsági Manufaktúra kisüzemi söreit.

Az apátság ősfás arborétum

Fotó: Zirci Apátság

 

A Bakony meghódítását a Kőris-hegy és a Nagy-Somhegy közötti völgykatlanban fekvő Bakonybélben is kezdhetjük. 1018-ban Szent István király alapított monostort a mai település környékén. Ma is áll a bencés rend kolostorépülete és barokk temploma.

Bakonybéli nyugalom

Fotó: Tourinform Zirc

 

Szent Gellért és Szent Günther remeteségének helyét a közeli Borostyán-kút kápolnája őrzi a stációkkal és a kálváriával. A kápolna előtt fakadó három forrást kőből rakott medencével foglalták kútházba, a vizük táplálta kis tó partján akár piknikezhetünk is.

5 kihagyhatatlan élmény

1. A bakonybéli Pannon Csillagdában, hazánk legmodernebb digitális planetáriumában a 8 méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára vetített kép és a térhatású 5.1 hang gondoskodik a felejthetetlen csillagközi élményről.

Hazánk legmodernebb digitális planetáriuma

Fotó: Pannon Csillagda

 

2. A Kőris-hegy tetején álló Vajda Péter-kilátóból szinte teljes körkilátás nyílik, tiszta időben még az ausztriai Schneeberg és Rax kétezres csúcsai is idelátszanak.

3. A Bakonybélhez közeli Kerteskői-szurdokban kanyarog a Gerence-patak, a szurdok hatalmas méreteivel és mesebeli szépségével ejti ámulatba a kirándulókat.

4. A hajdan bakonyi betyárok búvóhelyeként is szolgáló Odvas-kői-barlangot a Bakonybéltől 3 km-re induló Boroszlán tanösvényen érhetjük el. Látványos, háromszög alakú bejárata a szikla aljában nyílik.

5. Az odvas-kői pihenőhelytől kellemes sétával jutunk el a bakonyi Gyilkos-tóként is emlegetett Hubertlaki-tóhoz.

A „bakonyi Gyilkos-tó”

Fotó: Tourinform Zirc

 

A mesterséges gáttal elzárt tavacska helyén egykor égeres állt, erről tanúskodnak a víztükörből kiálló, „legyalult” facsonkok. A völgyzáró gát mindkét oldalán padok, asztalok mellett pihenhetünk.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: