Csodás Magyarország: Szigetközi kalandozások

Szerző: | 2020.08.11 | Hírek

A Szigetköz ezernyi folyómedre, hangulatos szigetvilága igazi ősvadon. A kanyargó folyóágak háborítatlan ártéri erdőket ölelnek körbe, ahol ritka madarakkal, vidrákkal és hódokkal is találkozhatunk.

Az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna által közrezárt, vadregényes világot sokan Magyarország egyik legjobb vízitúrás helyszínének tartják: a szigetek, mellékágak és öblök útvesztőjében több száz kilométernyi vízi útvonal várja az evezősöket. Lapátolhatunk ártéri erdőben és nádasok között, homokpadokon, zátonyokon és zúgókon átkelve, csobbanhatunk a víz fölé behajló ugrálófákról, vagy csendben megfigyelhetjük a vadon életét.

Több száz kilométernyi vízi útvonal várja az evezősöket a Szigetközben
Fotó: MTÜ

VÍZITÚRÁK MINDEN SZINTEN  Erőnlétünkhöz és tapasztalatunkhoz mérten sokféle túra közül választhatunk a szövevényes ártér felfedezéséhez; a bukógátakkal, duzzasztókkal és átemelésekkel tarkított útvonalakat inkább a haladóknak ajánljuk. Aki többnapos túrára indulna, az leevezhet a Mosoni-Duna Rajkától Győrig tartó szakaszán, amelyet végig erdő szegélyez. Megszállni vízparti kempingekben és falusi vendégházaknál érdemes.

Akadnak izgalmasabb szakaszok
Fotó: Pisztráng Kör Egyesület / Fűzfa Zoltán

KÉT KERÉKEN Az evezést bicajozással is kombinálhatjuk, kiépített kerékpárutakon és kis forgalmú utakon tekerhetjük körbe a Szigetköz falvait. Természetrajongó bringások ne hagyják ki a Kisbodaktól Dunaremetén, Lipóton és Ásványrárón át Dunaszegig vezető, 20 kilométeres Szigetközi Természetvédelmi Bemutató Útvonalat.

Tökéletes hely az elengedésre
Fotó: MTÜ

3 kihagyhatatlan vízitúra

Dunasziget: A Pisztráng Kör Egyesület tájháza és ökoparkja a Szigetköz értékeit mutatja be. Van itt egy hegyipatak-tisztaságú szivárgó ág is, amelyen különleges élmény a kenuzás, a vízparton pedig még az aranymosást is kipróbálhatjuk.

Kisbodak: A kisbodaki ágrendszer a legváltozatosabb vízitúrahelyek közé tartozik. Az Esthajnalcsillag Kempingtől indulva tucatnyi csillag- vagy körtúra közül lehet választani. Kezdők és családok is bátran nekivághatnak a 3 kilométeres Öreg-tó-körnek, hogy megcsodálják a Szigetköz egyik legnagyobb ártéri erdejét, az öreg-szigeti tavat.

Zátonyi-Duna: A Kisbodakhoz közeli szakaszon 4-5 méter mély, kristálytiszta állóvízen evezhetünk akár egész nap, teljes biztonságban.

 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: