Csodás Magyarország: Szórakoztató tudomány

Szerző: | 2020.11.05 | Hírek

A tudomány is lehet élmény! A legkisebbek sem fognak unatkozni azokban az interaktív látogatóközpontokban, ahol a tudományokkal és a természet törvényeivel játszva ismerkedhetnek meg. Mutatunk öt izgalmas helyet.

FUTURA Élményközpont

Mosonmagyaróvár 300 éves műemlék magtárában a jövő tudósai átélhetik, kutathatják, feltárhatják a természet varázslatait, a négy őselem – víz, föld, levegő, tűz – minden titkát.

Óriási orgona a Futurában, Fotó: Futura Élményközpont

Látványos kísérletek, csillagászati előadások, Tesla-transzformátor-bemutató, „Pániklabor” szabadulójáték, 5D-s vetítés és nyomozós játék várja a családokat.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont

Az Ősfenyő Belépő fogadóépület egy 17 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során megőrződött miocén ősvilág kellős közepére épült.

Ipolytarnócon feltárul a miocén ősvilág, Fotó: Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont

Kiállításai, interaktív bemutatóterei, 4D-s mozija, a bükkábrányi fák és a tanösvények a Kárpát-medence születését, földtani örökségünk gazdagságát tárják elénk.

Agóra Tudományos Élményközpont

Debrecen háromszintes, modern élményközpontjában a játék és a szórakozás ötvöződik a tanulással: kézzel formálható a domborzat, darabokra szedhető az emberi agy és bejárható az egész világegyetem.

Feltárulnak a fizika titkai, Fotó: Agóra

Az interaktív térben több mint negyven tudományos játékot, eszközt próbálhatunk ki, feltárulnak a robotika rejtelmei, a csillagdában pedig az égi jelenségek titkai.

Ligneum Látogatóközpont

Az erdő és a fa csodálatos világának felfedezésére invitálnak a Soproni Egyetemhez tartozó, a botanikus kert által övezett háromszintes élményközpont modern technikával felszerelt oktatótermei, ahol a gyerekeket játszva nevelik környezettudatos életmódra.

Játszva felfedezhető az erdők csodálatos világa, Fotó: Ligneum

Az egyetem egyedülálló gerinces állattani gyűjteménye – több mint 300 kivételes értékű preparátum – is megnézhető itt.

Mobilis Interaktív Kiállítási Központ

A szélcsatornától a tükörlabirintuson át az áramvonalas karosszériáig mintegy 70 „tudományos eszközt” lehet kipróbálni a győri Mobilisban.

Több mint 70 „tudományos eszközt” lehet kipróbálni a Mobilisban, Fotó:  Mobilis

Az izgalmas kísérleti bemutatók egyetemi auditóriumhoz hasonló térben zajlanak, a digitális élményközpont (Mobility) testközelbe hozza a tudományt, s napjaink legújabb technológiáit.


 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: