Csodás Magyarország: Tekerd körbe a Tisza-tavat!

Szerző: | 2020.08.14 | Hírek

A Tiszafüred és Poroszló közötti, utolsó szakasz júniusi átadásával teljesen körbetekerhetővé vált a Tisza-tó. A töltésen vezető panorámaút könnyű és biztonságos terep, idősebbek és kisgyerekesek is bátran nekivághatnak a 67 kilométeres távnak.

A töltésen vezető panorámaút könnyű és biztonságos terep
Fotó: 123rf.com

Látnivalók útközben

Tisza-tavi Kerékpáros Centrum

Tiszafüreden található a tó legnagyobb bringakölcsönzője és infópontja, ahol kiegészítő eszközök bérlésére, szervizelésre is van lehetőség.

Tisza-tavi Ökocentrum

Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszerével, víz alatti alagútjával, interaktív kiállításaival, szabadidőparkjával, állatbemutatóival, vízi játszóterével, 3D-s mozijával igazi családi programhelyszín Poroszlón. Kikötőjéből kishajós kirándulásra vagy önálló felfedezésre is indulhatunk a GPS-szel felszerelt motorcsónakokon.

Tisza-tavi vízi sétány

A poroszlói Fűzfa kikötőből rövid csónakázással elérhető a nádasban kanyargó tanösvény vízre épült pallóútja. Madárleseiből kényelmesen megfigyelhetjük a tavon fészkelő vagy átvonuló sokféle madárfajt.

Élményfalu

A sarudi KalandParton mindent adott ahhoz, hogy jól érezzük magunkat: a strandoláson kívül kipróbálhatjuk a hatalmas vízi játszóteret, a mászóbázist, a trambulinpartot, és vízi sporteszközök is kölcsönözhetők.

A Csodás Magyarország magazinban megjelent térképes cikk
Fotó: Csodás Magyarország 2020/2. szám

Kiskörei hallépcső

Közép-Európa legnagyobb, hegyi patakra emlékeztető ökológiai folyosója biztosítja a szabad vándorlást a halaknak a tó és a Tisza között, megkerülve a Kiskörei Vízlépcsőt. Izgalmas megfigyelni a mozgásukat, amit webkamera is közvetít.

Abádszalóki strand

A motoros vízi sportok paradicsoma. Vízisí, jetski, banánozás és óriáscsúszdák gondoskodnak az adrenalindús kikapcsolódásról. A közelmúltban a tó összes strandja (Tiszanánán, Sarudon, Poroszlón, Abádszalókon, Tiszafüreden, Kiskörén) megújult.

Tiszavirág ártéri sétaút és Pákász tanösvény

A Tiszaörvényről csónakkal elérhető tanösvényeken a pazar élővilágot rejtő tó érintetlen területeit, a Göbének nevezett belső tavat és a lápok mindentudóinak nevezett pákászok életmódját is megismerhetjük. Helyenként csak gumicsizmában járható, de azt adnak a helyszínen.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: