Csodás Magyarország: Túra, bor, Csopak

Szerző: | 2020.10.20 | Hírek

Jobbnál jobb gyalogos- és kerékpárostúra-célpontok, egy titokzatos, őskori festékbánya és számos geológiai különlegesség várja a kirándulókat a Csopakot, Lovast, Paloznakot, Alsó- és Felsőörsöt magában foglaló balatoni Riviérán.

Az őszi hónapokban sem kell elszakadnunk a Balatontól, számos olyan érdekesség akad a tó partján, amelyre máskor nem jut idő, csupán túracipőt kell húznunk.

Kilátók és geotúrák

Alsóörs két kilátójából is megcsodálhatjuk a zöldesen csillogó víztükröt, a Balatonalmádi és Tihany között sikló vitorlásokat. Rövid sétára a több útvonalon megközelíthető Somlyó-hegyi kilátót, kiadósabb túrához pedig a permi vörös homokkőből épített Csere-hegyi kilátót javasoljuk célba venni.

Kicsit távolabb a tótól, Lovasra egy titokzatos, őskori festékbánya miatt érdemes ellátogatni.

Lovas őskori festékbányája, Fotó: BFNP

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park túrákat is szervez ide, a Forrás-hegyi geológiai tanösvény és a festői szépségű Malom-völgy érintésével, útközben rengeteg információt megosztva.

Megrögzött kőgyűjtők az egyedülálló részletességű geotúratérképből meríthetnek ihletet, a környék ugyanis igazi geológiai kincsesbánya a földtörténeti korok iránt érdeklődők számára, több izgalmas bemutatóhellyel.

A Forrás-hegyi geológiai tanösvényen, Fotó: BFNP

Két keréken

Aki a bakancs helyett inkább a kerékpárt részesíti előnyben, szintén számos látványos útvonal közül választhat. A tavat követő bringaút ezen a szakaszon számos megállóhelyet kínál, igazán gyerekbarát. Komolyabb pedálozást és csodás panorámát ígér a Káptalanfüredig futó Római út csakúgy, mint a Balatonalmáditól Felsőörs, majd Paloznak felé forduló körtúra. A környező erdőkben és a domboldalakra felkapaszkodó szőlődombok között a hegyi kerékpárosok is találnak kihívást.

Alsóörsi panoráma, Fotó: Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület

S persze ne feledjük el, hogy borvidéken járunk! Rendeljünk egy pohár bort a rezedaillatú rizlingek, a fanyar zamatú cabernet sauvignonok vagy az elegáns sárga muskotályok közül, kapcsoljuk ki a telefont és merüljünk el a táj szépségében egy csodás panorámájú borteraszon. Méltó búcsú ez a Balatontól a következő szezonig.

TÚRATIPPEK

Október 14.: Vörös-kő geotúra, Alsóörs

Október 17.: Négykilátó Alsóörs – Légiós Túra

Október 31.: 2kilátó éjszakai túra

(Fotó: Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület)

 


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: