Csodás Magyarország: Váci múmiáktól Pom Pomig

Szerző: | 2020.11.13 | Hírek

Ha majd újra megnyithatják kapuikat a múzeumok, ajánljuk felfedezésre a váci múzeumnegyedet, ahol egymástól szinte karnyújtásnyira jobbnál jobb kiállítóhelyek sorakoznak.

Nem mindennapi látványosság a váci domonkos templom kriptájából előkerült múmiákat bemutató Memento Mori kiállítás: feltárul előttünk a 18. században élt váci polgárok élete és szakrális szokásai. Díszes, festett koporsókat, halotti ruhákat és egyéb temetkezési kellékeket is láthatunk a barokk főtér egyik impozáns, középkori pincéjében.

Díszes, festett koporsók a Memento Mori kiállításon, Fotó: Tourinform Vác

Gyerekekkel jó választás a vitorlások, gőzösök, luxusjachtok kézbe vehető, kicsinyített másolatait felsorakoztató Hajótörténeti Gyűjtemény felkeresése. A legkisebbek is élvezni fogják a Sajdik Ferenc életművét bemutató Mosolyalbumot, ahol kedvenc rajzfilmhőseik közül Pom Pommal, Gombóc Artúrral és a nagy Ho-ho-horgásszal is találkozhatnak. Vác színes házai pedig hömpölyögnek, hajladoznak, vidám tetőkalapot és toronysisakot viselnek a képeken.

Vác barokk főtere minden évszakban megér egy sétát, Fotó: Tourinform Vác

A kortárs festészet iránt érdeklődők feltétlenül térjenek be a Modern Művészeti Gyűjteménybe, amelynek falain olyan alkotók egyedi stílusú képei, grafikái sorakoznak, mint Szabó Vladimir, Scholz Erik, Józsa János, Kovács T. Vilmos, Tóth Ernő és Orvos András.

Az egykori uradalmi kocsmából kialakított Pannónia Házban pedig mindenki találhat kedvére való néznivalót: köztük a magyar Picassóként is emlegetett Hincz Gyula festőművész páratlan hagyatékát, a 19. századi öntöttvasművesség remekeit vagy a szívmelengető Tündérkertet.

19. századi öntöttvaskályhák a Pannónia Házban, Fotó: Tourinform Vác

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: