Csodás Magyarország: Vártúrák Palócföldön

Szerző: | 2020.08.05 | Hírek

A határon is átnyúló Palócföld romjaiban is impozáns várai közül több egy könnyű túra árán meghódítható, s jutalmunk minden esetben lenyűgöző panoráma lesz.

SIROK fölött magasodik a Mátra legnagyobb és legvadregényesebb várromja, amelynek pazar kilátást nyújtó kőfalain túl a hegy gyomrába vájt, zegzugos alagútrendszerben is bolyonghatunk. De csak miután magunkra öltöttük a felsővár látogatóközpontjában a török uralmat idéző kosztümök egyikét. Hódítsuk meg a két szomszédos sziklaalakzatot is, a legendás Barát és az Apáca kettőst, s a közelükben fekvő Törökasztalnál megpihenve szívjuk magunkba a Márta és a Bükk vonulataira nyíló, fenséges látványt.

A siroki vár
Fotó: NÖF

KISNÁNA, az alig 10 km-re található csendes kis falu vára mintha mindennek az ellentétje lenne, szokatlan módon nem hegytetőre, hanem a település belsejébe épült. Felújított Öreg-tornyát mindenképpen másszuk meg a csodás panorámát kínáló toronyterasz miatt. A várnál palóc tájház, a faluban műemlék kovácsműhely mesél a múltról.

A kisnánai vár
Fotó: Vajk Brigitta

SOMOSKŐ települést – Salgótarján mellett – a szlovák határ választja el lenyűgöző várromjától, mely szerencsére ma már Magyarország felől is szabadon látogatható. Érdemes időt áldozni a hegy oldalában, szintén Szlovákia területén található csodás bazaltzuhatagra is.

SALGÓ vára innen csupán egy rövid túra, a magányos vulkáni kúpra épült erődítmény tornyából egészen a Magas-Tátráig ellátni.

Salgó és Somoskő vára
Fotó: Novohrad-Nógrád Geopark

Ez is látni kell! 

Recsken található az ország legrégebbi tájháza faragott tornáccal, búboskemencés „elsőszobával” és szabadkéményes pitvarkonyhával. A házban kialakított Palóc Galériában festett népi bútorokban és a jellegzetes recski hímzésben gyönyörködhetünk.

Túratipp

Több mint 30 bejárható túraútvonalat kínál a Karancs-Medves vidékén a természet kedvelőinek a Geocsodák Háza Salgóbányán. A pihenőparkban kerékpárt is lehet kölcsönözni. Az épületben rendezték be Zenthe Ferenc, a legendás színművész emlékszobáját.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: