Csodás Magyarország: Zöld utakon a Zselicben

Szerző: | 2020.10.20 | Hírek

A hamisítatlan erdei túrák kedvelőinek igazi csemege a kevésbé ismert, ám annál gyönyörűbb Zselic, ahol nemcsak mind az öt hazai nagyvadfaj, de az első csillagoségbolt-park is otthonra talált.

A Zselicség szívét – a Zselici Tájvédelmi Körzetet – túraútvonalak és pihenőpontok hálózzák be. A Ropolyi-tó környéke például egész napos időtöltésre ad lehetőséget, de megéri felkeresni a vidék két kedvelt kirándulóhelyét, a Mátyás-kutat és a Dennai-erdő mélyén megbúvó, legendákkal övezett Feneketlen-kutat is. Könnyen felismerhetjük a leveleivel messziről fénylő ezüsthársot, a zselici vidék meghatározó fafajtáját, amelyet 2010-ben az év fájává választottak.

Szarvasok, őzek nyomába eredhetünk Bőszénfán, Fotó: Tourinform Kaposvár

Szarvasok nyomába eredhetünk a lankák között, festői környezetben elterülő Bőszénfán, s a kézhez szoktatott, szelíd agancsosokat etethetjük, simogathatjuk is kedvünkre. Az 1300 hektáron elhelyezkedő farm több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek nyújt élőhelyet, de őshonos magyar háziállatokkal is találkozhat itt a látogató, sőt a farm gazdag trófeagyűjteményét is megcsodálhatja.

Szenna egyedülálló falumúzeuma a zselici élménytúra egyik kötelező állomása, mely a gyönyörű természeti környezet mellett a múlttal való találkozás ritka élményével ajándékozza meg a betérőt.

Szenna falumúzeuma, Fotó: Tourinform Kaposvár

A dél-dunántúli népi építészet legszebb épen maradt talpasházai között sétálhatunk, és betérhetünk az Europa Nostra-díjas skanzen népi barokk stílusban épült református templomába is. A műemlék épületet nemcsak jellegzetes festett kazettás mennyezete teszi különlegessé, attól igazán egyedi, hogy ma is működik, aktív szerepet tölt be a falu életében.

3 kihagyhatatlan élmény

1. Zselici Csillagpark: Zselickisfalud közelében, fenséges erdei miliőben terül el hazánk és Európa első csillagoségbolt-parkja, ahonnan többek közt a Tejút páratlan látványában gyönyörködhetünk.

A Zselici Csillagpark 2009-ben nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet, Fotó: Zselici Csillagpark

2. Róma-villa, Kaposvár: A mesés parkkal övezett villában töltötte a nyarakat stílusújító festőnk, Rippl-Rónai József. A virtuális technika segítségével „beléphetünk” egyik híres alkotásába, és jellegzetes kukoricás stílusában festhetünk a virtuális vásznon.

A virtuális technika segítségével „beléphetünk” Rippl-Rónai József egyik híres alkotásába is, Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

3. Zselici Csühögő: Lankás dombok között, hullámzó tavak mentén zakatolhatunk a Zselicség sűrű erdőinek mélyére az ország egyik legrégebbi kisvasútján, Almamellék és Sasrét állomások között.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: