Csodás Magyarország: Ezeréves Pannonhalma

Szerző: | 2020.07.20 | Hírek

A Szent Márton hegyén több mint ezer éve megtelepedett bencés szerzetesek igazi vendéglátóként testi, lelki és szellemi táplálékkal várják a modern kori vándorokat.

Magyarország legnagyobb és legrégebbi vallási központjába érkezhetünk a faluból induló Dotto kisvonattal vagy akár gyalog, a jó erőnlétet kívánó Gesztenyés horog ösvényen felkapaszkodva.

A Pannonhalmi Főapátság tárlatvezetésén bepillanthatunk a bencés közösség életébe: a kora gótikus bazilika, a hangulatos kerengő vagy Európa egyik leggazdagabb, 400 ezer kötetes szerzetesi könyvtára múltról és jelenről egyaránt mesél. Kiadós sétára hívogat az apátsági arborétum és a gyógynövénykert a levendulaházzal, amelynek teázójában levendulás frissítők és hagyományos receptúrák alapján készült finomságok várnak.

Apátsági gyógynövénykert
Fotó: Szerdahelyi Krisztina

Tradíció és modernitás találkozik a bencések által fenntartott vendéglátóhelyen is (Viator Étterem, Omnibus Bisztró, Pausa Kávéház), ahol a gyógynövényeket fűszerként használják. Az Apátsági Pincészet domboldalba vájt teraszán nyári estéken akár élő dzsesszzene mellett kóstolgathatjuk a borokat.

Az apátságot körülölelő parkerdőben 14 méter magasra kapaszkodó lombkoronasétány remek kilátást nyújt a dimbes-dombos tájra. A halat formázó építmény kerekes székkel is bejárható.

Borítóképünket az MTÜ biztosította.

A cikk eredetileg a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Csodás Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: